6 uit je dip tips voor ondernemers

Ook wel eens helemaal de balen van je bedrijf? Het gevoel ‘waar doe ik het allemaal voor?’ Ben je moe, lijkt niks te lukken en zit je in een dip? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar soms lukt dat niet. Daarom zes uit je dip tips, die gegarandeerd helpen om uit je dip te komen.

1. Ga naar een mooie tentoonstelling

Ik knap persoonlijk altijd enorm op van een mooie expo of tentoonstelling. Het inspireert, je bent even je kantoor uit en met
Rijksmuseumiets heel anders bezig. Frappant ook hoe vaak ik met goede ideeën thuis kom na een mooie expo. Moet het wel iets zijn wat ik echt heel goed vind, niet elke expo is geschikt. En het moet ook niet al te druk zijn (zoals bijv. bij Rothko in het Haags Gemeentemuseum of de late Rembrandt tentoonstelling in het Rijks). Ik ga ook altijd alleen naar het museum als ik in een dip zit, geen zin om me dan met andere mensen bezig te houden.

2. Spijbel

Heb je het idee dat je alleen maar dingen MOET? Voelt alles als een verplichting, als iets waar je helemaal geen zin in hebt? Spijbel dan gewoon eens een dag (of twee). Veeg je agenda schoon, zeg al je afspraken af en ga iets doen waar je blij van wordt. Naar de film, laat je masseren, ga naar het strand, ga shoppen of met een dekentje op de bank zitten. Whatever makes you happy!

3. Eet geen suiker meer

Werkt niet meteen, maar heeft wel gegarandeerd succes: geen suiker meer eten. En ook geen slechte (want bewerkte) koolhydraten. Je energie level stijgt ervan, je hebt geen vermoeidheidsdipjes meer, minder behoefte om te snaaien en een helderder hoofd. De eerste weken kunnen moeilijk zijn (afhankelijk van hoeveel suiker je normaal gesproken eet), maar daarna begin je de voordelen te voelen. Moeilijk wat je dan wel kunt eten? Even op Google zoeken en je vindt 100-en alternatieven.

4. Morning Pages

De zogenaamde Morning Pages zijn een onderdeel van het programma van Julia Cameron voor kunstenaars, maar ook prima te gebruiken voor niet-kunstenaars. Het idee is simpel: je schrijft elke ochtend, voordat je ook maar iets anders doet, drie pagina’s. Die pagina’s hoeven nergens over te gaan, sterker nog: je moet je interne criticus uitzetten, je kunt namelijk niks fout doen met deze morning pages. Gewoon gaan schrijven dus en kijken wat er uit je pen komt. Je hebt kans dat er de eerste weken vooral veel negatieve dingen uitkomen, maar na een paar weken klaart dat als vanzelf op en beginnen de ideeën en je creativiteit weer te stromen. Het is de bedoeling dat je dit 12 weken volhoudt.

5. Ga naar buiten

Helpt gegarandeerd als je het even niet meer ziet zitten. Woon je in de stad, dan kun je misschien walking the dogeen park opzoeken of anders even echt de stad uitgaan. Want frisse buitenlucht en natuur om je heen werken het beste bij een dip. Vroeger, toen ik nog in de stad woonde, ging ik altijd naar het strand als ik er even doorheen zat. Nu heb ik de natuur wat dichterbij huis omdat ik buiten de stad ben gaan wonen. Waarom het helpt? Van natuurlijk licht wordt je vrolijker en door de beweging, die je automatisch krijgt als je buiten bent, gaat je stresslevel omlaag. Kom je regelmatig buiten dan kun je je zelfs beter concentreren. Niet zo gek dus mijn (bijna) dagelijkse wandeling met de hond.

6. Vier je successen

Als je in een dip zit is het nog niet zo eenvoudig om naar je successen te kijken. Maar als je het toch probeert en kijkt naar wat er wel goed gaat zie je al snel alles weer in een ander perspectief. Het vervelende van een dip is dat die er al snel voor zorgt dat je alleen nog maar ziet wat er fout gaat. En, let’s face it, hoe goed het objectief gezien ook met je gaat er zijn altijd dingen die niet zo lekker lopen. Maar om daar nu je aandacht op te gaan richten….. Beter kun je kijken naar wat er wel goed gaat en daar oprecht blij mee (proberen te) zijn.

Ik ben benieuwd wat jij doet als je in een ondernemersdip zit. Deel je tips hieronder! 

photo credit: No smiling via photopin (license)

 

2 antwoorden
 1. Sonja
  Sonja zegt:

  Als ik in een dip zit ga ik ook vaak andere dingen doen. Beetje uit mijn patroon proberen te komen. Creatief schrijven helpt ook wel eens, en bewegen, niet stil achter je scherm blijven zitten. Maar naar een museum ofzo ga ik dan niet zo snel. Vind ik een super tip!

  Beantwoorden
  • Marca van den Broek
   Marca van den Broek zegt:

   Hoi,

   Daar gaat het denk ik inderdaad om: uit je oude, vertrouwde patroon stappen. Het stomme is alleen dat je dat op zo’n moment meestal helemaal niet doorhebt 😉 Voor mij werkt naar een museum gaan heel goed. Je bent in beweging, de deur uit, doet indrukken op en met een beetje mazzel raak je ook nog geïnspireerd!

   Groet, Marca

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.