9 redenen om afscheid te nemen van een opdrachtgever

Als je als ZZP’er voor opdrachtgevers werkt kom je er zo af en toe ook één tegen waar je beter niet mee in zee kunt gaan. Soms is dat meteen duidelijk en kun je van tevoren de dans ontspringen, soms kom je er pas later achter en zit je al in het proces. Moeilijk om dan afscheid te nemen?

opdrachtgeverIk vind van wel. Ik maak graag iets af tot het eind, ga liever niet met ruzie weg en ik probeer dan ook lang (vaak te lang) vol te houden. Soms lukt dat, omdat je weet dat het einde van het project in zicht is. En soms moet je gewoon je biezen pakken en zorgen dat je weg bent.

Wat zijn legitieme redenen om op te stappen? Dat zal voor iedereen verschillen, maar ik heb een aantal redenen op een rijtje gezet waarvan ik denk dat ze meer dan genoeg aanleiding geven om op te stappen.

1. Een ondermijnende opdrachtgever

Een opdrachtgever die jou bij voortduring ondermijnt. Bijvoorbeeld door je ogenschijnlijk alle ruimte te geven, maar vervolgens de hele tijd in je nek te blijven hijgen omdat hij wil dat je alles op zijn manier doet. Het zijn ook de opdrachtgevers die passief – agressief communiceren: “Laat maar, ik doe het wel”. Je voelt dat er iets anders onderzit, maar als je daarnaar vraagt wordt er ontkennend geantwoord. Gevolg? Je gaat twijfelen aan jezelf, wordt voorzichtig in wat je wel en niet doet en in hoe je communiceert. Uiteindelijk zuigt het energie en sijpelt alle zin om aan de klus te werken weg. Tijd om op te stappen.

2. Een niet communicerende opdrachtgever

Je krijgt nooit echt een goede briefing, hoe vaak je er ook om vraagt. Als je tijdens de klus om feedback of info vraagt krijg je niet echt antwoord. Kortom, je bent aan het zwemmen. Kan leuk zijn, als je de ruimte krijgt om het ook echt op je eigen manier te doen. Maar helaas is dat maar al te vaak niet de bedoeling. En met een beetje pech wordt je afgerekend op dingen die je had moeten doen maar waarvan je niet wist dat ze tot je takenpakket hoorden.

3. Een opdrachtgever die in je allergie zit

Soms kom je iemand tegen die in je allergie zit. Meestal is dat iemand van wie je op persoonlijk vlak best nog het een en ander zou kunnen leren, maar dat terzijde (zie bijvoorbeeld het kernkwadrant van Daniel Ofman). Meestal heb je dat overigens al wel door voordat de klus begint en kun je je op tijd en op gracieuze wijze terugtrekken. Maar mocht je er tijdens de klus pas achterkomen dan zul je actie moeten ondernemen. Ofwel opstappen of een manier vinden om ermee om te gaan, bijvoorbeeld door zijn of haar gedrag te analyseren en te kijken naar jouw aandeel in de stroeve relatie. Misschien kun jij je anders opstellen?

4. Een niet-betalende opdrachtgever

Zeuren om je geld is misschien wel één van de vervelendste dingen waarmee je te maken krijgt als zzp’er. Helaas kom je er vaak te laat achter dat je te maken hebt met een opdrachtgever die te laat of helemaal niet betaalt. Gelukkig kun je er wel wat aan doen. Steeds meer zzp’ers vragen bijvoorbeeld van tevoren al (een deel) van het bedrag dat ze kunnen factureren en komen pas in actie als het geld binnen is. Wat ook helpt, is zelf heel stipt zijn met het versturen van de facturen. Als je bij wijze van spreken pas een maand na de klus je factuur stuurt geef je een signaal af dat je niet al te veel haast hebt. Sommige opdrachtgevers moet je ‘opvoeden’, dwz heel streng zijn op het nakomen van de betalingstermijn. En mocht het allemaal niet werken, dan is het tijd om afscheid te nemen.

5. Een opdrachtgever die standaard te veel van je vraagt

Je hebt van die opdrachtgevers die standaard te veel van je vragen. Er ligt dan altijd nog werk dat je, realistisch gezien, niet binnen de uren kunt doen die ervoor staan. Vooral in de culturele sector gebeurt dat nogal eens. Heeft er ook mee te maken dat er maar weinig geld is, maar dan nog. Als je standaard overvraagd word, kun je geen langdurige werkrelatie opbouwen. Je brandt namelijk gewoon op. En dat is het niet waard. Nooit. Hoe leuk ook je werk ook is, op een gegeven moment moet je voor jezelf kiezen.

6. De situatie is onveilig

Is je werkomgeving onveilig? Wordt je bedreigd, seksueel lastig gevallen of zijn er constant ruzies die uit de hand dreigen te lopen? Dan moet je natuurlijk maken dat je wegkomt. Heb ik gelukkig nog nooit meegemaakt.

Het ligt niet altijd aan de baas overigens dat je op moet stappen, er zijn ook persoonlijke redenen waardoor je beter uit kunt kijken naar een volgende klus.

7. Je doet de klus met drie vingers in je neus

De klus in kwestie is ver beneden je niveau, er zit dan ook geen enkele uitdaging in. Meestal omdat je dit soort klussen al heel vaak hebt gedaan. Soms moet je wel natuurlijk, er moet ook brood op de plank, maar om nu te zeggen dat je iets leert van deze klus of uitgedaagd wordt. Nee. En dat is toch, tenminste dat vind ik, een beetje jammer. Niet dat je altijd super zware en moeilijke klussen moet doen, maar een beetje uitdaging is toch wel fijn. Tijd om op zoek te gaan naar een uitdagender klus? Wat ik soms probeer, is om in zo’n geval te zoeken naar aspecten die ik verder kan uitpluizen en ontwikkelen. Dat scheelt.

8. De opdracht heeft lang genoeg geduurd

Tijd om afscheid te nemen, bijv. als je al heel lang hetzelfde soort werk doet voor dezelfde opdrachtgever. Kan heel comfortabel zijn, maar uiteindelijk sta je stil in je ontwikkeling en groei. Vind ik op den duur toch altijd jammer en genoeg reden om afscheid te nemen, ook al is dat meestal niet makkelijk om te doen (loyaliteit, sociale contacten etc). Maar soms is het niet anders en ben je gewoon klaar met je werk voor die opdrachtgever. Ook al is er verder niks aan de hand en heb je het best naar je zin.

9. De opdracht kost je heel veel energie

Dat kan aan van alles liggen: aan jou – je bent eigenlijk te moe, de opdracht is niet helemaal je ding of je wilt eigenlijk liever iets anders doen. Het kan ook aan je opdrachtgever liggen. Sommige mensen slurpen energie, zodat je er elke keer doodmoe vandaan komt. Dat is meestal een teken aan de wand. Waarmee ik niet wil zeggen dat je elke keer bruisend van de energie thuis moet komen, maar het andere uiterste is echt niet goed. Dat hou je een tijdje vol, maar niet heel lang. Mee uitkijken dus!

Wat zijn voor jou redenen om op te stappen? Stap je wel eens op of blijf je tot het bittere einde? 

photo credit: Mothlike via photopin cc

2 antwoorden
  1. Marloes
    Marloes zegt:

    Superfijn dit rijtje, dankjewel! Vooral wat je zegt bij 1: je gaat ineens ook aan jezelf twijfelen en (te) voorzichtig doen. Zo’n lijstje redenen mét uitleg helpt dan goed om objectief te bekijken hoe erg het mis is.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.