Een ondernemersdip…. En dan?

Een dipje als ondernemer hoort er bij, af en toe, maar dat maakt het niet minder vervelend als je er middenin zit. Zo’n dip kan door van alles komen. Doelen behaald (wat nu?), niet helemaal tevreden met de route die je loopt, tijd om te herijken, slecht weer buiten, tijd voor lente etc. Ik gebruik zo’n dip meestal om weer eens kritisch te kijken naar wat ik allemaal doe. En dan vooral in kaart te brengen wat me energie kost en wat me energie oplevert. Soms (gelukkig niet altijd!) met rigoureuze beslissingen als gevolg. Een snel rondje op internet leverde de volgende tips op:

1. Praat erover

Eigenlijk bijna altijd een goed idee. Praten relativeert niet alleen, soms kom je ook daadwerkelijk een stapje verder. Dat laatste is vooral het geval als je echt openstaat voor feedback en niet bang bent om eventueel dingen anders aan te pakken. In mijn ervaring heeft het overigens het meeste zin om met collega ondernemers te praten, die snappen al snel waar je tegenaan loopt en kunnen vanuit hun eigen ervaring goed met je meedenken. Of met een goede (business)coach.

2. Praat ook met jezelf

In de waan van de dag ben je soms zo bezig met alles wat er gebeurt, dat je geen tijd hebt (neemt) om stil te staan bij de dingen die echt belangrijk zijn voor je. Zit je nog op de goede koers, doe je de dingen die je belangrijk vindt, die je wilt doen? Wat kost je energie en wat levert energie op? Eerlijk naar jezelf kijken en dan ook wat doen met de antwoorden!

3 Met je kont op de bank

Soms is het ook gewoon een kwestie van even minder hard door buffelen. Dat is in ieder geval vaak mijn valkuil. Doorgaan en nog eens doorgaan, te veel hooi op m’n vork, overal ja tegen zeggen. Leuk hoor, zo’n enthousiast brein dat overal voor in is, maar er zijn grenzen aan het aantal uur dat je kunt werken. Hoe leuk je werk ook is. Even niks is soms dan ook gewoon het devies. Netflixen kan fijn zijn, maar als ik heel eerlijk ben rust ik daar niet echt van uit. Wel van naar buiten gaan, de natuur in, een mooie expo bezoeken of een goed boek lezen.

4. Morning Pages

De zogenaamde Morning Pages zijn een onderdeel van het programma van Julia Cameron voor kunstenaars, maar ook prima te gebruiken voor niet-kunstenaars. Het idee is simpel: je schrijft elke ochtend, voordat je ook maar iets anders doet, drie pagina’s. Die pagina’s hoeven nergens over te gaan, sterker nog: je moet je interne criticus uitzetten, je kunt namelijk niks fout doen met deze morning pages. Gewoon gaan schrijven en kijken wat er uit je pen komt. Je hebt kans dat er de eerste weken vooral veel negatieve dingen uitkomen, maar na een paar weken klaart dat als vanzelf op en beginnen de ideeën en je creativiteit weer te stromen. Volgens Julia Cameron moet je dit 12 weken volhouden om er echt profijt van te hebben.

5. Kunstenaarsafspraakje

Ook een idee van Julia Cameron: een kunstenaarsafspraak met jezelf. Elke week iets doen waar je inspiratie van krijgt. Naar een expo gaan, overdag naar de film, een dag naar een stad waar je nog nooit geweest bent, you name it. Dit schiet er bij mij nog wel eens bij in. Zeker als ik moe ben, dan heb ik helemaal geen zin om eropuit te gaan, terwijl ik weet dat het wel helpt. Herkenbaar?

6. Vier je successen

Als je in een dip zit is het niet zo eenvoudig om naar je successen te kijken. Ze zorgen voor een vertekend beeld, waardoor je al snel geneigd bent om alleen maar te kijken naar wat er niet goed gaat. Terwijl dat natuurlijk nooit het hele plaatje is. Maar als je het toch probeert en kijkt naar wat er wel goed gaat, zie je hopelijk alles weer snel in een ander perspectief.  Testimonials lezen van blije klanten kan hierbij helpen!

Nieuwe stip aan de horizon?

En heb je een nieuw doel voor jezelf, dan is onderstaande oefening ‘De weg naar de toekomst’ een mooie manier om alvast aan dat doel te werken.

  • Je begint met je voor te stellen wat je ultieme droom is. Neem daar de tijd voor en teken of schrijf op een vel papier hoe je ultieme droom er uit ziet. No limits, geen beren op de weg. Voel hoe het voelt als je je ultieme droom hebt bereikt, zie wat je ziet als je je ultieme droom hebt bereikt.
  • Daarna ga je terugkijken: wat waren de obstakels die je onderweg bent tegen gekomen? Wat stond er in de weg? Wees je er van bewust dat je terugkijkt, je hebt immers je ultieme droom al bereikt. Teken en beschrijf de obstakels.
  • Dan ga je kijken welke oplossingen je hebt gekozen om de obstakels op te ruimen. Ook hier kijk je weer terug, je hebt immers de obstakels overwonnen anders had je je doel niet bereikt. Ook de oplossingen teken of beschrijf je
  • In de laatste stap maak je alles concreet. Je stelt je voor de dat je je ultieme doel binnen één jaar hebt behaald en je gaat – in periodes van 3 maanden- bepalen wat je moet doen om over een jaar je doel te behalen. Je kunt de periode ook korter dan een jaar maken, maar langer is niet zo’n goed idee omdat je een langere periode niet goed kunt overzien. Dus concreet: ik heb mijn doel op 13-03-20xx behaald, daarvoor moet ik tot 13-06-20xx de volgende acties ondernemen, tot 13-09-20xx moet ik deze acties ondernemen enz. tot aan 13-03-20xx Schrijf of teken ook deze acties op papier, zet ook je doel er op. Wees zo concreet mogelijk en hang het resultaat ergens op waar je het regelmatig ziet. Op die manier wordt je herinnerd aan je doel en aan je acties. Overigens kunnen je doelen natuurlijk ook op een ander vlak dan werk liggen!

Heb jij wel eens een ondernemersdip? Wat doe je dan?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.