Help! Een wanbetaler… Hoe ga jij daarmee om?

Bijna elke ondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken: opdrachtgevers die je factuur niet op tijd of zelfs helemaal niet betalen. Heel vervelend! Niet alleen omdat je gewerkt hebt voor je geld, maar je bent ook behoorlijk kwetsbaar als zzp’er. Tenminste, laat ik voor mezelf spreken, ik heb geen 1000en euro’s op de bank die ik in tijden van nood aan kan spreken.

Gelukkig kun je er in de meeste gevallen wel voor zorgen dat je op tijd betaald wordt.

1. Laat (een deel) vooraf betalen

Op een gegeven moment had ik een aantal wanbetalers achter elkaar en toen ben ik -voor zover dat kon- vooraf gaan factureren. Dat scheelt een slok op borrel! Helaas kan het niet altijd, als je les geeft bijvoorbeeld betalen ze eigenlijk altijd achteraf. En bij grote projecten lukt het meestal ook niet om alles van tevoren te factureren, maar je kunt wel kijken of je alvast een deel in rekening kunt brengen. Bij het verkopen van schilderijen en andere tastbare producten is het natuurlijk redelijk simpel: je geeft iets pas uit handen als je het geld binnen hebt. Het voelt misschien alsof je je klanten niet vertrouwt, maar ‘better safe than sorry’. En mijn ervaring is dat de meeste mensen er geen moeite mee hebben om (deels) van tevoren te betalen.

2. Stuur direct je factuur

Klus afgerond? Iets verkocht? Stuur direct je factuur, niet pas na een paar dagen of weken. Als jij je factuur laat liggen, geef je het signaal af dat het niet zo’n haast heeft allemaal. En dat wil je niet. Stuur je daarentegen direct je factuur, dan laat je zien dat je jezelf en je bedrijf serieus neemt en dat je prijs stelt op een snelle afhandeling van de financiën.

3. Herinneringen sturen

De wettelijke betalingstermijn is een maand (behalve als je onderling anders afspreekt) en de meeste mensen houden zich daar gelukkig aan. Mocht je een klant treffen die zich er niet aan houdt, schroom dan niet om herinneringen (en daarna aanmaningen) te sturen. Na de 2e herinnering (en als de wettelijke termijn verstreken is), mag je ook rente heffen: 2% voor voor alle overeenkomsten met particulieren of consumenten en 8% voor overeenkomsten met bedrijven en overheid. Je kunt ook incassokosten berekenen ipv rente. Hopelijk komt het allemaal niet zo ver! Als je een goede verstandhouding met je klant hebt, loont het de moeite om te bellen als betaling uitblijft. Je bent geen zeur!

© Fokke en Sukke

4. Incassobureau inschakelen?

Het inschakelen van een incassobureau is je laatste redmiddel. Gelukkig zijn er bureau’s die dat op ‘No Cure No Pay’ basis doen, maar veel meer dan het versturen van aanmaningen en herinneringen doen zij ook niet. Maar goed, sommige mensen zijn gevoelig voor een brief van een incassobureau en betalen braaf de rekening (+ de kosten voor het incassobureau). Echt problematisch wordt het als het ook het incassobureau niet lukt je factuur te incasseren. Dan zit er niks anders op dan naar de rechter te stappen. En dat kost geld. Behalve als je een goede verzekering hebt, maak je die kosten liever niet en notoire wanbetalers weten dat helaas. Zo zit ik nog steeds te wachten op de betaling van een factuur door een oplichter (ik noem geen namen). Die betaling gaat natuurlijk nooit meer komen. Dat weten we allebei. Frustrerend. Loont misschien toch de moeite om een goed rechtsbijstandverzekering af te sluiten of je aan te sluiten bij bijv. de Kunstenbond.

5. Zorg voor een correcte factuur

Waarschijnlijk geheel overbodig: maar zorg voor een correcte factuur als je wilt dat hij snel afgehandeld wordt. Er zijn een paar dingen die verplicht zijn:

  • datum
  • factuurnummer (met opeenvolgende nummering)
  • omschrijving van je diensten of het product dat je hebt verkocht + de datum waarop dat is gebeurd
  •  KvK en btw nummer
  • jouw adresgegevens + de adresgegevens van je klant
  • je IBAN nummer
  • het factuur bedrag
  • het btw tarief
  • het btw bedrag

Het vermelden van je betalingstermijn is niet verplicht, maar zou ik wel altijd vermelden. Het kan maar duidelijk zijn!

Heb jij nog tips? Ik hoor ze graag! 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.