Hoe blijf je fris en enthousiast als ondernemer?

Toen ik het bericht deelde dat ik in december 2014 tien jaar als zelfstandig ondernemer bezig ben schreef iemand “al tien jaar en nog steeds zo enthousiast bezig zijn, knap!” Lieve reactie natuurlijk en hij bleef hangen, dus ik ben er eens over na gaan denken hoe het komt dat ik nog steeds zo enthousiast en blij ben met m’n bedrijf.

Terugblik

Eerst even kort terugkijken. Okee? Tien jaar geleden begon ik als coach en richtte ik me vooral op loopbaanbegeleiding. Ik had geen uitgesproken doelgroep & ik had eerlijk gezegd de ballen verstand van ondernemen. Ik was daarvoor altijd in loondienst geweest en had een verantwoordelijke functie Marca van den Broek ondernemerdie ook een ondernemende houding van me vroeg, maar dat is toch echt wat anders dan voor jezelf werken. Ik had bovendien mijn zelfstandig bestaan, laten we eerlijk zijn, totaal niet voorbereid. Ik ben gewoon begonnen. En gaandeweg, met een hoop vallen en opstaan, mezelf allerlei vaardigheden aangeleerd en kennis opgedaan.

Keuzes maken

Maar goed. Er was een moment dat er een kwartje viel. Ik zie het nog voor me: ik stond een training over onderhandelen te geven bij een heel commercieel bedrijf. En ik voelde me doodongelukkig. Het erge was ook, ik moest nog een paar dagen, dus het was echt afzien. Op zich was het een fijne klus, het werd ook goed betaald, maar ik had totaal geen klik met het bedrijf. En alles waar ik voor stond stonden zij lijnrecht tegenover. Dat ging ik dus niet meer doen. En, ik ben nu eenmaal geneigd naar alles of niets, op dat moment besloot ik me alleen nog maar op creatieven // kunstenaars te richten. Dat wilde ik stiekem eigenlijk altijd al, maar ik durfde niet omdat ik de overtuiging had dat er geen droog brood mee te verdienen was. Ik ben nog steeds blij met die beslissing die ik toen, eigenlijk vrij impulsief, heb genomen.

Fris

Dat ik nog steeds zo enthousiast ben heeft daarmee te maken, maar ook nog met een paar andere dingen. In ieder geval met leren, mezelf ontwikkelen. Maar ook met vrijheid, keuzes moeten maken -die soms doodeng zijn- en met m’n doelgroep.

Ondernemen past goed bij mij

Ik ben nogal eigenwijs (joh) en doe de dingen graag op mijn manier. Dat kan als ondernemer. Je wordt hooguit terug gefloten omdat iets niet werkt of omdat een opdrachtgever niet blij is met wat je doet. Maar ook dan is er geen man overboord. Kwestie van bijstellen.

Ik hou van de vrijheid die ondernemen me geeft

Ik weet nog goed dat het me als kind al afschuwelijk leek om elke dag van negen tot vijf op een kantoor te moeten zitten. Ik kan m’n werkend bestaan nu inrichten zoals ik wil. Afwisseling is voor mij bijvoorbeeld belangrijk, ik vind het fijn om voor groepen te staan, maar ook om 1-op-1 te coachen. Ik hou van schrijven, maar ook van onderweg zijn, mensen ontmoeten, in beweging zijn. Ik ben zelf verantwoordelijk voor de invulling van mijn dagen en kan er dus voor zorgen dat ik voldoende afwisseling heb.

Ik heb ontzettend veel geleerd

Door de jaren heen heb ik me steeds meer gespecialiseerd in online marketing en social media. En ik wist niks toen ik voor mezelf begon, dus ik heb een enorme inhaalslag moeten maken op het gebied van marketing, communicatie en al dat soort dingen. Ik vind het fijn om te leren en mezelf te ontwikkelen, dat houdt me wakker en scherp.

Het komt ook door jou

Doordat veel kunstenaars // creatieven nog steeds met frisse tegenzin ondernemer zijn kan ik het me niet veroorloven om lui achterover te leunen. Ik moet steeds weer bedenken waarom het ook al weer belangrijk is om te ondernemen als kunstenaar // creatief. Ik moet telkens met voorbeelden en argumenten komen om te overtuigen. Dat houdt me fris. Het is niet één verhaal dat ik keer op keer afsteek (wat ik andere ondernemers nog wel eens zie doen)

En, nu word ik even wat sentimenteel, ik word nog steeds heel blij van alle plannen en ideeën waar jij mee rondloopt. De chaos die dat soms met zich meebrengt. De eigenzinnigheid, jouw kijk op de wereld. Dank dat je dat met me wilt delen!

Uit m’n comfortzone

Ondernemen wordt niet zo snel een kunstje. En dat is maar goed ook, anders wordt je lui en gaat het de verkeerde kant op. En daar hoort bij dat je af en toe dingen moet doen die spannend zijn, die je misschien wel helemaal niet wilt doen. Zoals bellen met die potentiële opdrachtgever. Of uren terug geven aan een opdrachtgever omdat je doodongelukkig wordt. Ook al heb je op dat moment niks anders. Keuzes maken, je hart volgen (iets wat ik nooit geleerd had) Doodeng soms. En weten dat het altijd, op de een of andere manier, weer goed komt.

Ik heb er in ieder geval voorlopig nog niet genoeg van. Sterker nog, ik zit vol plannen voor de komende jaren. I’ll keep you posted! En ik hoop natuurlijk dat jij ook nog steeds met mij aan de slag wilt. Ik wil je in ieder geval bedanken voor de afgelopen tien jaar, zonder jou was het niet zo leuk geweest!

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.