Hoe is het met jouw doelen gesteld?

Hoe is het met jouw doelen gesteld? Weet je waar je naar toe werkt? En heb je stappen voor jezelf gedefinieerd die het mogelijk maken dat je je doel ook daadwerkelijk haalt?

Ik zie om me heen, aan de mensen met wie ik werk bijvoorbeeld, dat het werkt. Mensen die doelen stellen zijn veel effectiever en bereiken ook meer dan mensen die geen doelen stellen. Als je geen doelen stelt loop je immers het risico dat er niet zo veel van de grond komt.

Maar als ik heel eerlijk ben, ben ik er zelf nogal slecht in. Het is niet zo dat ik maar wat doe, maar als ik even niet op let verlies ik mijn doel(en) zo weer uit het oog en word ik opgeslokt door de waan van de dag. Herkenbaar?

Afgelopen vrijdag hadden we een interessante discussie met de dansers van de Dansopleiding, o.a. over wat je nodig hebt om succesvol te zijn. Het hebben van een focus, en dus van een doel, kwam daar natuurlijk ook ter sprake. Eén van de leerlingen verwoordde precies waar mijn moeite met doelen vandaan komt. Hij zei dat hij het lastig vond om de balans te vinden tussen het stellen van een doel, dat in de toekomst ligt, en het leven (en genieten) in het hier en nu. Hij had het gevoel dat dat ergens wringt. En dat gevoel herken ik.

Aan de andere kant voelt het ook raar als je geen concreet doel hebt waar je naar toe werkt. Een beetje stuurloos. Toch is het ook niet zo dat je nergens komt als je geen duidelijk doel voor ogen hebt. Ik ben bijvoorbeeld uitvoerend producent geworden terwijl ik in mijn tv jaren echt geen doel voor ogen had.

Nu, met een eigen bedrijf, is dat natuurlijk wel anders. Er komt niet zo maar iets op je pad als je ondernemer bent, dan zul je toch echt actie moeten ondernemen. En terwijl ik dit stukje zit te typen bedenk ik me dat ik waarschijnlijk weer een volgende fase in ga met m’n bedrijf. De doelen die ik me gesteld had de afgelopen jaren heb ik eigenlijk allemaal gehaald, tijd voor nieuwe doelen dus.

Ik ben benieuwd: hoe doen jullie dat? Doelen formuleren, SMART maken en een planning? Of liever ‘go with the flow’ en zien waar je uitkomt?

20130407-155820.jpg

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.