Hoe je jezelf behoorlijk in de weg kunt zitten als ondernemer

Soms moet ik heel erg hard lachen om mezelf. Vanochtend was het weer eens zover. Ik liep de hond uit te laten, genietend van het zonnetje en het water, toen ik me (weer eens) realiseerde dat ik de afgelopen maanden met open ogen in mijn aloude valkuil ben gestapt. Hoe die valkuil heet? In één woord: doorbuffelen. 

Doorzetten

Waar andere mensen nog wel eens jaloers kunnen zijn op mijn doorzettingsvermogen zit het mezelf nogal eens in de weg. Dat zit zo. Doorzettingsvermogen is fijn om te hebben, maar niet als je overdrijft. En dat is nogal lastig als het in je genen gebakken zit. Dan ga je door, en door, en door en door. Zonder overigens in de gaten te hebben wat je aan het doen bent. Natuurlijk, je bereikt er een en ander mee, maar om nou te zeggen dat mijn werkend bestaan heel ontspannen is geweest de afgelopen tijd. Neuh.

Overtuigingen

Nu zit dat doorzettingsvermogen natuurlijk helemaal niet in m’n genen gebakken. Tenminste, daar geloof ik niet in. Ik geloof er wel in dat ik als klein kind ingeprent heb gekregen dat je door moet zetten tot je er (in het geval van mijn moeder letterlijk) bij neervalt. Genieten doe je pas na hard werken en vooral niet al te vaak.

Maar laat ik nou stiekem eigenlijk heel erg een levensgenieter zijn……

Maar goed, je bent geneigd, om het gedrag dat je voorgeleefd hebt gekregen, over te nemen. Daar hoef je je gelukkig niet bij neer te leggen, ik pak de dingen wel echt heel anders aan dan mijn ouders, maar het is een hardnekkig iets.

Valkuil

Iedereen heeft natuurlijk zo z’n valkuilen, daar ben ik echt niet uniek in. Oude, ingesleten patronen waar je instapt als je even niet oplet of waar je naar teruggrijpt in tijden waarin het wat minder gaat. Gewoon, omdat het vertrouwd voelt, veilig.

ondernemerDe afgelopen maanden bijvoorbeeld gingen niet van een leien dakje. Toen zoonlief weer opgekrabbeld was na zijn 2e depressie en weer naar school ging, was ik aan de beurt. Doodmoe, ik kon geen stap voor de ander zetten. Maar ja, het werk ging natuurlijk gewoon door. En als alleenstaande moeder en ondernemer, MOET het werk ook doorgaan. Anders komt er geen geld binnen en raken we nog verder in de penarie. Doorbuffelen dus. Dat werken en genieten ook samen kunnen gaan, vergeet ik dan voor het gemak even helemaal. Want, echt, ik vind m’n werk heel leuk en ik kan echt genieten van wat ik doe. Maar op zo’n moment dus even niet. Dan schakel ik over op de overlevingsmodus en ga ik gewoon blind door.

Niet zo slim

Niet zo slim natuurlijk. Gelukkig heb ik het tegenwoordig sneller door dan vroeger en bouw ik echt veel meer vrije tijd in dan ik ooit heb gedaan. Maar dan nog. Genieten, dat is voor mij de sleutel. Niet in m’n hoofd met de 1001 dingen bezig zijn die nog moeten, maar gewoon in het hier en nu genieten van wat er is. Niet elke ochtend wandelen omdat dat beter is voor m’n productiviteit, maar omdat ik het heerlijk vind om buiten te zijn. Niet goed eten omdat ik dan meer energie heb zodat ik beter kan werken, maar goed eten omdat ik dat lekker vind. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Mijn grote droom

Mijn grote droom is dat ik een plek voor mezelf kan creëren waar genieten en werken echt samengaan. Ik zou het aller, allerliefst een koffietentje openen waar je écht lekkere koffie en thee kunt drinken. Waar je goed brood kunt eten en lekkere salades. Een plek waar kwaliteit en aandacht belangrijk zijn, waar je fijn met je vrienden af kunt spreken maar waar je ook in je eentje met je laptop kunt werken. Een ontspannen plek, liefst aan het water. In Amsterdam natuurlijk. En waar dan, achter of boven het cafégedeelte, een ruimte is waar ik kan coachen en trainingen kan geven. Onhaalbaar? Wie weet. Ik heb eigenlijk alleen maar een investeerder nodig.

Maar nu ga ik eerst in de zon zitten! En mijn eigen tips opvolgen.

4 antwoorden
 1. Kim Verhoef
  Kim Verhoef zegt:

  Misschien kun je Esther Jacobs eens volgen? Weet niet of je haar kent? Ik vind haar in ieder geval heel inspirerend 🙂
  http://estherjacobs.info
  Ik heb laatst haar boek over wereldburgerschap gelezen, als je haar advies volgt is veel mogelijk! (gezien je wens ;))

  Beantwoorden
 2. Michiel Nagtegaal
  Michiel Nagtegaal zegt:

  Hard werken als ondernemer betekent soms ook dat waardering of complimenten langer uitblijven, hoewel ik geloof dat ‘hard work always pays off’. Iets waar je energie in stopt, groeit.

  Daarom bij deze, mijn zeer gemeende waardering voor de artikelen die je plaatst. Ze bieden, naar mijn mening, èchte waarde voor de lezer. Zo merk ik dat ik na het lezen van een artikel altijd wel een ander artikel ook interessant vindt. En zo blijf lezen,:)

  Blijf dan ook gewoon doen wat je zo goed doet. Je doet het uitstekend! Natuurlijk is het zeker ook goed om af en toe even om dankbaar achterom te kijken naar wat je allemaal al hebt neergezet; wat mij betreft een hele waardevolle prestatie.

  Doe wat je doet met passie en je zult altijd beloond worden.

  Succes met alle uitdagingen!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 3 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.