Hoe jij stilletjes je eigen succes ondermijnt

Wees gerust, dit wordt geen blog over de kracht van positief denken. Deze blog gaat niet over visualiseren en dat het ‘dan vanzelf goed komt’. Hoezeer ik ook geloof in positief denken en visualiseren, het is zeker niet voldoende om je bedrijf te laten floreren. Waar ik wel naar wil kijken, is hoe jij je eigen succes ondermijnt.

19245594_69b4ad1ebcWat zijn jouw hang ups?

Geen makkelijk onderwerp, wel belangrijk om onder ogen te zien. Al was het alleen al omdat je meer kans hebt op een succesvol bestaan als ondernemer als je ziet wat je tegenhoudt. En let’s face it, iedereen heeft zo z’n hang ups, waardoor dingen niet gaan zoals ze eigenlijk zouden moeten gaan. Misschien heb je een ingewikkelde relatie met geld (guilty!) of ben je bang om fouten te maken waardoor je maar moeilijk in actie komt. De manier waarop je met gebeurtenissen omgaat, hoe je tegen dingen aankijkt, bepaalt uiteindelijk ook hoe je je opstelt als ondernemer. Waardoor je ofwel de ‘goede’ dingen doet ofwel de ‘foute’.

Vermijden

Als je bijvoorbeeld heel onzeker bent en niet goed weet wat jouw waarde is, zul je het ook al snel lastig vinden om te netwerken of om je werk te verkopen. Want wat kun je mensen bieden als je zelf niet overtuigd bent van wat je te bieden hebt? Voordat je het weet kom je in een negatieve spiraal terecht en ga je vermijdingsgedrag vertonen. Sluit je je lekker op achter je laptop, veilig in de warmte van je eigen huis. Toch een beetje jammer van alle dromen die je had toen je voor jezelf begon. Dat moet anders, dat kan beter.

Denkpatronen

Denkpatronen staan niet vast, die kun je veranderen als je dat wilt. Niet dat dat 1, 2, 3 gaat, maar het is wel mogelijk. Zie het als een paadje door het riet. Als je elke keer dezelfde route loopt ontstaat er al snel een pad, de volgende keer neem je automatisch hetzelfde pad, dat is makkelijk en vertrouwd. Voordat je het weet bedenk je niet eens meer dat je ook anders kunt lopen. Met denkpatronen werkt het eigenlijk precies hetzelfde: heb je eenmaal een bepaalde manier van denken ontwikkeld, dan blijf je zo denken. Of het nou effectief is of niet. Mensen zijn gewoontedieren en geneigd om altijd alles op dezelfde manier te doen. Meestal is dat prima (ook al is het weinig avontuurlijk), maar bij negatieve gedachtepatronen kun je beter ingrijpen.

Ben je onzeker?

Probeer dan toch, ook al is het in kleine stapjes, de dingen te doen die je eng vindt. Als je ze vermijdt worden ze alleen maar enger. Trust me, I’ve been there (wie niet overigens). Als je heel onzeker bent kun je daar namelijk alleen maar iets aan doen door te ervaren dat het helemaal niet zo eng is en dat je het er eigenlijk best goed vanaf brengt. Dus ga naar die netwerkborrel, neem contact op met dat bedrijf waar je zo graag iets voor wilt doen, laat jezelf zien aan de buitenwereld. En ervaar dat je stukje bij beetje steeds zekerder wordt van jezelf.

Zo vond ik het bijvoorbeeld vroeger vreselijk om voor een groep iets te moeten vertellen. Op de middelbare school was ik dan bij voorkeur ziek. Zo eng vond ik het. Nu sta ik met veel plezier voor groepen. Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen? Door mezelf te dwingen. Ik ben les gaan geven, de eerste keer met vlekken in m’n nek van de zenuwen. Maar tot m’n grote verbazing ging het steeds beter toen ik doorzette en, nog groter wonder, ik bleek het nog leuk te vinden ook. Niet alleen voor mezelf fijn, maar ook voor m’n bedrijf.

Ben je te perfectionistisch?

Bedenk dan dat iedereen fouten maakt. Ook de mensen tegen wie je opkijkt. Niemand is perfect en dat is maar goed ook. Natuurlijk wil je de dingen goed doen, daar is ook niks mis mee. Perfectionisme wordt pas vervelend als het je in de weg gaat zitten, als het je verlamt, als het ervoor zorgt dat je niet meer in actie komt. Of als het uitvoeren van je opdrachten veel te veel tijd kost omdat je de lat te hoog legt. Perfectionisme is lastig aan te pakken, want het voelt volkomen tegennatuurlijk om iets af te leveren dat minder dan 100% is. Maar wat voor jou 80% is, is voor de meeste andere mensen al meer dan voldoende. Probeer er eens mee te experimenteren: wat is voor jou een standaard waar je mee kunt leven? Spreek jezelf streng toe als je weer eens uren bezig bent om iets tot in de puntjes te verzorgen. Het kan best een tandje minder.

Ben ik te min?

Mag jij van jezelf wel succesvol zijn? En dan heb ik het niet over een grote dikke auto voor de deur, maar over het soort succes waar jij blij van wordt. Misschien heb je wel ergens een stemmetje in je hoofd dat zegt dat je het helemaal niet waard bent om succesvol te zijn, om te bereiken wat je zo graag wilt bereiken. Dat helpt natuurlijk niet, zo’n stemmetje. En roepen dat ie z’n kop moet houden helpt (helaas) ook niet. Wat wel helpt, is onderzoeken waar dat stemmetje vandaan komt en bekijken welke functie het heeft. Misschien probeert het stemmetje je te behoeden voor teleurstelling. Als dat zo is, dan kun je allicht iets verzinnen waardoor je een al te grote teleurstelling kunt voorkomen. Misschien ben je, onbewust, loyaal aan je ouders die zichzelf nooit hebben toegestaan hun dromen achterna te gaan. Dan is het goed je te realiseren dat je ouders het misschien wel doodeng vinden wat je aan het doen bent, maar stiekem heel erg trots op je zijn dat je het wèl doet.

Gedachtekracht

Je kunt, wat voor ondermijnende gedachtes je ook hebt, die gedachtes omvormen tot iets waar je wel wat aan hebt. Niet simpel, ik schreef het al, maar wel mogelijk. Niet door coute que coute positief te denken, daar geloof ik niet in. Bovendien, als je onder die positieve gedachtes nog steeds ondermijnende overtuigingen hebt, kom je nog nergens. Ook niet door simpelweg de uitkomst te visualiseren (hoewel dat wel kan helpen).

Hoe dan wel? Bevraag de manier waarop je denkt en voelt, kijk er kritisch naar. En probeer vervolgens die ondermijnende gedachtes te vervangen door overtuigingen waar je wel wat aan hebt. Dat vraagt oefenen en op je bek gaan. Maar als je stug vol blijft houden heb je op een gegeven moment een ander pad aangelegd en wordt je nieuwe manier van denken zo vanzelfsprekend dat je je niet eens meer voor kunt stellen dat je ooit anders hebt gedacht.

Snelle oppepper nodig?

En soms heb je gewoon even een snelle oppepper nodig. Wat mij dan altijd helpt is me even helemaal onderdompelen in dingen waar ik blij en gelukkig van word. Dat kan van alles zijn: films, boeken, foto’s, afspreken met vrienden, mooie herinneringen ophalen, uitwaaien op het strand, stilstaan bij de (kleine) successen die er wèl zijn. Alles waardoor je even uit je negatieve gedachtespiraal stapt, zodat je alles weer in perspectief kunt zien. Bijkomend voordeel is dat je daarna ook weer opgeladen bent en energie voor 10 hebt. Zodat je de wereld weer aan kunt.

Wees eens eerlijk: welke ondermijnende gedachtes heb jij? Hoe ga je daarmee om? Wat werkt voor jou en wat werkt niet? 

photo credit: Brain via photopin (license)

photo credit: BABY brain via photopin (license)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.