Hoe kom je als kunstenaar aan een goede (online) galerie?

Vandaag een gastblog van Jop Bosma van galerie ter Beek.

Met een schilderij aan de muur of een mooi beeld in de ruimte kunnen mensen hun huis of bedrijfspand een persoonlijk tintje geven. Het kopen van een kunstwerk gaat voor veel mensen vaak gepaard met emotie. Voor bijna iedereen geeft de eigen smaak de doorslag. Kunst wordt tenslotte meestal in de eigen woning opgehangen, dus wil iedereen een kunstwerk waar graag naar gekeken wordt. Kunstwerken aan de man brengen is vaak best lastig, want waar kun je als kunstenaar nu een goede (online) kunstgalerie vinden waardoor jouw kunst gekocht kan worden?

Oriënteren

Wanneer je besloten hebt je kunstwerken te verkopen, is het belangrijk dat je je oriënteert. Dit kun je doen door op internet te zoeken naar een kunstgalerie, maar dan krijg je veel resultaten zonder precies te weten of de galerie in kwestie ook echt goed is. Het is dus van belang dat je, voordat je gaat informeren, voldoende informatie zoekt. Dat kun je op verschillende manieren doen:

  • Bekijk recensies van andere kunstenaars
  • Bezoek beurzen
  • Loop eens binnen tijdens een expositie

Door recensies van anderen door te nemen krijg je vaak een goed beeld over een kunstgalerie. Meestal plaatsen galerieën zelf ook recensies of kun je terecht op algemene websites. Daarnaast is het bezoeken van kunstbeurzen een goede manier om het eerste contact te leggen met een galerie. Hier kun je op je gemak veel verschillende soorten kunst bekijken en vergelijkingen maken met je eigen werk. Op beurzen hebben de beste galerieën een plek om hun kunstenaars te vertegenwoordigen. Je kunt hier kijken of jouw kunst in aanmerking zou komen voor verkoop, vragen stellen en informatie opdoen. Wil je daarna de kunstgalerie van jouw keuze eens gaan bekijken? Dan kun je informeren naar aankomende exposities en openingstijden.

Een passende galerie

Een goede galerie vertegenwoordigt veel kunstenaars van naam. De kwaliteit staat dan ook voorop en dit zie je terug in het aanbod. Door meerdere kunstenaars te vertegenwoordigen, kunnen galerieën ook een uitgebreidere selectie aanbieden. Dit betekent dat de koper volop keuze heeft uit kunstwerken in verschillende stijlen. Sommige mensen zullen eerder voor moderne kunst kiezen, anderen houden van abstracte kunst. In de hedendaagse kunstgalerie wordt er dan ook veel modern werk aangeboden van uiteenlopende materialen. Als kunstenaar is het belangrijk goed te kijken of jouw werk er tussen past. Bekijk altijd eerst de website van de galerie waar je je werk graag wilt verkopen en vergelijk wat jij maakt met werk dat al via de galerie ter verkoop wordt aangeboden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan keramisch werk, bronzen beelden of olieverfschilderijen. De goede galerieën hebben meestal een uitstekende website waarop ook veel informatie over de kunstenaars te vinden is. Een online galerie kan helpen de verkoop van je werk te bevorderen door een goed profiel te laten zien.

Waar moet je op letten?

Zodra je een galerie gevonden hebt met kunstwerken die aansluiten bij jouw stijl en wensen, kun je je verder verdiepen in het aanbod en informatie aanvragen. De beste (online) galerieën hebben een duidelijke doelgroep en een eigen signatuur. Ze zullen daardoor ook vaak kunstenaars met passend werk vertegenwoordigen. Een goede kunstgalerie verkoopt werk van nationaal en internationaal gerenommeerde kunstenaars. Bijvoorbeeld moderne kunstwerken van kunstenaars als Marc Mylemans of Ewa Rzeznik. Vaak hebben de beste galerieën niet alleen werk in 2D, maar ook sculpturen. Ook hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen stijlen en is de online galerij op de website voor bezoekers en kopers vaak dé plek om het assortiment goed te bekijken. Het is van belang dat je een aantal dingen in je achterhoofd houdt bij het aanbieden van jouw werk:

  • Ga niet te ver boven je prijs
  • Zorg dat er altijd goede promotie plaatsvindt.

Verkooppercentage

Elke kunstgalerie vraagt een verkooppercentage voor jouw werk. Het is belangrijk dat je dus altijd zorgt dat je tevreden bent met de prijs die genoemd wordt. Ben je er niet zeker van of het percentage goed is? Vraag dan eerst even rond bij andere kunstenaars in jouw netwerk en onderhandel met de galerie. Kunstwerken worden steeds vaker online gekocht of uitgekozen en galerieën spelen hierop in door prijzen ook op de website te plaatsen, dit geldt voor zowel moderne als abstracte kunstwerken. Je weet als kunstenaar dus precies waar je aan toe bent. De afbeeldingen van de kunstwerken die in de online galerij geplaatst worden, geven een eerste indruk en bij een goede galerie kunnen de afbeeldingen vaak worden uitvergroot.

Contact opnemen

Elke kunstgalerie met een goede website vermeldt duidelijk de contactgegevens. Daarnaast kom je op een contactpagina van een galerie ook email- en adresgegevens tegen, zodat je een afspraak kunt maken om kennis te maken en jouw kunstwerken via de galerie te kunnen verkopen.

Meer info? Galerie ter Beek

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.