Hoe word ik succesvol als creatief? – Johan Hovinga

Hoe word je succesvol als creatief? En wanneer ben je eigenlijk succesvol? Deze en andere prangende vragen leg ik regelmatig voor aan een kunstenaar // creatief. Vandaag het 10e interview, met beeldend kunstenaar Johan Hovinga

Kun je jezelf even voorstellen? Hoe heet je, hoe oud ben je, wat doe je?

JohanHovingaMe voorstellen, Johan Hovinga.. Maar wat zegt een naam, hoe gebruik je je naam? Wat zegt een leeftijd? Kan er kort over zijn: 37 jaar. En wat doe ik precies? Vragen…. maar wat zeggen ze over mij? Wat mijn naam zegt over mij, is enerzijds de persoon die ik ben en anderzijds is er het merk Johan Hovinga. De persoon Johan Hovinga is wie ik ben. Levende op gevoel, nieuwsgierig, niet snel iets klakkeloos aannemend, maar juist leren door te ervaren en fouten te maken.. Maar ik ben ook het merk Johan Hovinga, waar het persoonlijke versmelt in wat ik doe en wat ik wil bereiken Ik zie het ook bewust als een merk: hoe zet je een merk in de markt. Ik ben wat ik doe en wat ik maak, maar er is ook het merk, het commerciële dat je nodig hebt om je doelen te bereiken…. Wat ik doe is heel divers: ik prikkel, lig dwars, ik weiger me te conformeren aan een kunstvorm. Ik word geliefd maar ervaar ook afkeer en nijd door mijn keuzes.

Wanneer ben je gestart als ondernemer?

Ik ben in 2000 gestart als ondernemer, met een hoveniersbedrijf. Ik ben opgeleid in tuin- en landschapsvormgeving en van daaruit startte ik een hoveniersbedrijf in Emmen. Een brand, vijf jaar terug, bracht een einde hieraan. Uiteindelijk bleef ik met niets over en er brak een moeilijke periode aan. Financieel, maar ook persoonlijk. Ik ben zwaar in een dip geraakt, hield de gordijnen meer en meer gesloten, daglicht werd een zeldzaamheid. 2,5 jaar terug aan mezelf gevraagd “wat doe ik het liefst.” En dat is toch inspireren en prikkelen. Mijn bijdrage aan de wereld geven, ideeën uiten, dromen verwezenlijken. Ik koos er voor om kunstenaar te worden. Heel bewust omdat ik me via deze weg kan uiten, een bijdrage kan leveren aan een andere wereld..

Wat vind je fijn aan ondernemen? En wat bevalt minder goed?

Fijn: de vrijheid, ik ervaar het dagelijks nog als vrijheid.. En minder: Uhmm dat zal toch de administratieve rompslomp zijn

Iedere ondernemer komt hindernissen tegen…. Waar ben je tegenaan gelopen de afgelopen jaren en hoe heb je dat opgelost?

Hindernissen zijn voor mij eigenlijk vooral géén hindernissen. Ik zie iedere hindernis als een leerschool, om er een weg in te vinden. Overal is iets uit te halen. Ik sta positief in het leven en zie daarom niet echt iets als hindernis, maar meer als een spel…. Soms win je, soms verlies je.

Wanneer ben je succesvol als kunstenaar//creatief?

Succes is wanneer ik mijn dromen realiseer. Mijn ambitie is internationaal, ik weet wat ik wil en ik zal er komen, geen enkele twijfel over. Als je iets echt wilt dan lukt het, tenminste als je bereid bent er hard voor te werken en bereid bent om veel op te geven voor je dromen. Op dit moment ben ik dakloos, maar ook daarin heb ik een weg gevonden. Door het aan te gaan als avontuur…. Wel wetende dat er een aantal mooie en grote opdrachten starten dit voorjaar.. Ben ik succesvol? Menigeen zal nee zeggen, als ze lezen dat ik dakloos ben. En toch, ja ik ben succesvol. Ik heb grote opdrachten binnengehaald die leiden naar eerste internationale kunstprojecten dit jaar.. En dat alles met 0 euro op de bank en met hele lieve vrienden om me heen..

Wat zet je in om er voor te zorgen dat je slaagt als ondernemer?

Wat ik vooral inzet is mijzelf. Op dit moment ben ik het merk, ben ik mijn marketing. Voor iemand anders ligt dat weer anders, het hangt ook af van je doel. Twitter en Facebook gebruik ik, maar meer voor de naamsbekendheid, niet zo zeer als marketing tool. Ik stap vooral overal op af, wil veel ervaren, gesprekken aangaan, en een duidelijk doel voor ogen hebben. Een duidelijke weg naar je doel uitstippelen en die onderweg continu bijstellen, want alles is aan verandering onderhevig. Te vaak wordt een pad uitgestippeld en onderweg niet bijgesteld, waardoor vooruitgang stilstand wordt en dan achteruitgang Even stilstaan is niet erg, als je maar wel blijft ontwikkelen.

Heb je tips voor je collega ondernemers?

Ervaar, durf fouten te maken, kies je eigen weg, waarin het goed voelt wat je doet.. Doe eens iets compleet anders, voor een dag, een week.. En vooral, stel je niet afhankelijk op. Geen gemiep over subsidiebeleid, want tenslotte is alles een bewuste keuze. Ook in de kunst. Onderneem, juist in de creatieve sector moeten we dat kunnen!

[new_royalslider id=”17″]

Wil je meer weten over Johan Hovinga of in contact komen? 

Kijk dan even op de site van Johan

Johan op Twitter

Dit was het 10e interview in een serie interviews over ondernemen met kunstenaars // creatieven. Eerder interviewde ik Esther HoogendijkTruusje MelissenCorine HaackeGabrielle KroeseLeontine van Geffen-LamersSiebe PalmenMaarten StevensRosanne Raubun en Paul van Bueren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.