Iets met dromen en dat je die waar moet maken….

Als er iets is wat ik de afgelopen maanden heb geleerd, is het dat je écht moet doen waar je hart ligt. Ook al lijkt het gekkenwerk, onverstandig, niet slim. Het levert je namelijk zo veel op!

T.A.P.2015

Een paar maanden geleden (ergens eind april geloof ik) bedacht ik dat ik een event wilde organiseren voor fotografen. Een soort TedTalk, maar dan geheel over fotografie. Om alvast de afloop te verklappen: het event is inmiddels geweest en was een groot succes. Maar geloof me, ik heb meerdere keren de gedachte gehad dat ik het beter niet kon doen. Wie dacht ik wel niet dat ik was? Hoezo zou ik een succesvol event over fotografie kunnen organiseren? In m’n eentje ook nog eens… En hoe moet dat met je ‘gewone’ werk, je kunt toch niet zomaar een paar maanden nóg harder werken of -erger nog- je dagelijkse werk verwaarlozen? Ook in de week van het event, heb ik meerdere malen gedacht ‘Waarom wilde ik dit ook al weer?’ Want let’s face it, het is best eng om je hoofd op het hakblok te leggen.

Dromen zijn helemaal geen bedrog

Maar goed, het event kwam er toch. Waarom? Omdat mijn wil sterker was dan de stemmetjes en de angst. Ik wílde dat dit event er zou komen, ik had een visie die ik wilde delen met fotografen. Namelijk dat je je dromen waar moet maken. En dat je daar ook een boterham mee kunt verdienen. Want dat zegt dat irritante stemmetje natuurlijk vaak: dat dat geld verdienen toch echt niet gaat lukken. Niemand zit toch op jou en jouw dromen te wachten?

Intermezzo: tussen ons gezegd en gezwegen

Nou moet ik heel eerlijk zeggen, dat ik T.A.P.2015 geheel op vrijwillige basis heb georganiseerd. Sterker nog, ik moet een deel uit eigen zak betalen. Financieel niet echt handig natuurlijk. Maar het geeft niet, dat los ik wel weer op. Soms gaat het niet om geld namelijk, zijn andere dingen belangrijker. Wat ik voor ogen had, inspiratie en kennis delen, gebeurde. En hoe waardevol is dat?!

Bovendien stromen de nieuwe klanten binnen de afgelopen weken. Dus op een andere manier verdien ik mijn geïnvesteerde tijd gewoon weer terug.

Verder met de dromen

Wat me duidelijk werd toen ik op de eerste rij van mijn eigen event zat te luisteren naar de sprekers die ik zelf had geselecteerd, was dat ze eigenlijk allemaal één ding gemeen hebben: ze doen waar hun hart ligt. Hoe verschillend hun verhalen ook zijn en hoe verschillend de invulling van die droom er ook uit ziet.

talks about photography

Wat heb ik zelf gedestilleerd uit hun verhalen?

 • Verzin slimme manieren om te doen wat je wilt//moet doen (bijvoorbeeld Linelle Deunk, die tijdens opdrachten ook altijd vrij werk maakt)
 • Laat jezelf zien, daardoor maak je een verbinding met je potentiële klant (Arnold Reyneveld bijvoorbeeld, die niet schuwt het achterste van zijn tong te laten zien en daarmee mensen raakt)
 • Omarm nieuwe ontwikkelingen (Wesley Glasmacher bijvoorbeeld, die de mogelijkheden van Instagram ten volle benut en daar een mooie business mee op heeft gebouwd)
 • Doe waar je blij van wordt, op een manier die bij jou past (Richard Terborg, die een succesvol bedrijf opbouwt door te doen waar hij achterstaat, op een manier die bij hem past)
 • Doe wat je moet doen, ook al heb je geen tijd of geld (Marcel van Driel schreef er een boek over)

(Ik doe de andere sprekers tekort door hen hier niet ook te noemen, maar anders wordt deze blogpost veel te lang. Wil je meer weten? Bouke Vlierhuis schreef zijn favoriete quotes op en vanaf volgende week worden (bijna) alle verhalen gedeeld via onze Facebook pagina)

En nu?

Ik ga de draad van m’n ‘gewone’ leven weer oppakken. Weer ‘gewoon’ verder werken aan wat ik het liefste doe: creatieven helpen, zodat ze kunnen doen wat ze willen. Op zo’n manier dat ze er ook nog een boterham mee verdienen. En nadenken over hoe ik T.A.P. verder uit kan bouwen, één event per jaar is namelijk niet genoeg voor wat ik voor ogen heb. En dat boek dat ik al tijden wil schrijven? Dat moet er nu ook eindelijk maar eens komen. En dat stemmetje dat nu denkt: neem je niet wat veel hooi op je vork? Daar luister ik naar en daarna besluit ik dat ik het tóch ga doen.

Wat zijn jouw dromen? Wat doe jij om ze waar te maken?

Foto: Audrey Willems

[button open_new_tab=”true” color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”medium” url=”http://eepurl.com/foh1A” text=”Wil je geen blog meer missen? Schrijf je in en ontvang direct een gratis Twitter handleiding ” color_override=””]

 

4 antwoorden
  • Marca van den Broek
   Marca van den Broek zegt:

   Hoi Miranda,

   Ik ben ook blij dat niet ik niet te veel naar die stemmetjes heb geluisterd, maar heb doorgezet. Maar wat is dat soms moeilijk! Mijn grootste spook is geld, bleek maar weer eens, hoe vaak ik wel niet gedacht heb: Ik ga failliet hieraan, niemand gaat kaarten kopen. Erg blij dat ik daar niet naar geluisterd heb! Aan de andere kant: je moet er ook wel naar luisteren denk ik. Soms zeggen de stemmetjes wel iets wat hout snijdt en op z’n minst geven ze je onzekerheden weer. Het heeft m.i. danook niet veel zin om er rücksichtlos overheen te walsen. Iets met balans? en het dan toch doen? 😉

   Groet, Marca

   Beantwoorden
 1. Miranda
  Miranda zegt:

  Hoi Marca,

  Je hebt gelijk…….en dan is het de kunst om te voelen naar welk stemmetje je wel moet luisteren…….is het de stem van je hart/ziel of een van de deelpersonen, zoals de angstige of onzekere……..ik vind het nog steeds erg moeilijk! Maar zoals een leraar ooit tegen me zei…..we raken nooit uitgeleerd…….
  hartegroet,
  Miranda

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.