Kan iedereen zakelijk zijn?

Kan iedereen zakelijk zijn? Geen idee eerlijk gezegd, maar ik geloof wel dat iedereen het op zekere hoogte kan leren. Natuurlijk heeft de een er talent voor en de ander wat minder, vindt de een het leuk om te onderhandelen en heeft de ander er een broertje dood aan, vindt de een marketing vanzelfsprekend en is de ander er bang voor.

Het heeft veel te maken met overtuigingen, in het geval van zakelijke vaardigheden denken veel mensen ‘dat kan ik toch niet’ en sommige mensen willen het niet eens kunnen, omdat ze het niet interessant vinden.
Helaas voor deze mensen: als ondernemer zul je wel moeten. Ook als je alles uitbesteed. Ook dan zul je er over na moeten denken wat je gaat uitbesteden en hoe dat dan vorm moet krijgen. En als je je financiële boekhouding uitbesteedt (wat vaak wel een goed idee is), dan nog zul je zelf de boeken moeten controleren.

Als ik naar mezelf kijk ben ik van ver gekomen. Niet om mezelf nou als maatstaf te nemen, maar het geeft wel aan dat je -ook als je van ver komt- dingen aan kunt leren. Op de lagere school smokkelde ik altijd met rekenen (ik zat op een Montessori school, dus dat ging vrij makkelijk. Sorry meneer Millenkamp), op de middelbare school haatte ik alle beta vakken en wist ik niet hoe snel ik die moest laten vallen. Dan komt vanzelf de gedachte op dat al die exactheid niet bij je past. Daarna heb ik me toegelegd op inhoud en op maken, daar liggen mijn sterke punten dus die ben ik heerlijk verder gaan ontwikkelen. Ik werkte als (eind)redacteur bij verschillende tv productie maatschappijen, dus ik hoefde me ook niet met ècht zakelijke dingen bezig te houden. Totdat ik ergens anders ging werken en me te verstaan werd gegeven (vriendelijk, maar dwingend) dat ik, met mijn salaris eis -blijkbaar had ik toch al iets zakelijks- dan ook maar als uitvoerend producent die klus moest doen. Op dat moment had ik nog nooit een begroting gezien, laat staan dat ik er een gemaakt had. Toch heb ik ja gezegd en eerlijk gezegd heb ik daar nooit spijt van gehad. Ik kwam er al vrij snel achter dat begrotingen maken helemaal niet zo moeilijk was en dat ook al die andere zakelijke vaardigheden best meevielen. Niet alleen kun je ook daar je creatieve vermogens inzetten (problemen oplossen gaat bijvoorbeeld vele malen makkelijker als je creatief ingesteld bent), het is eigenlijk ook best leuk kwam ik achter. Hoewel boekhouden nooit mijn grootste hobby zal worden.

Wat ik hier maar mee wil zeggen, is dat je met vallen en opstaan en door het wèl te proberen, je een heel eind kunt komen. Dat heb ik niet alleen bij mezelf gezien, maar ook bij de mensen die ik heb begeleid. Als je je weerstand overwint, er op een andere manier naar kijkt, dan zie je ook dat die zakelijke vaardigheden het mogelijk maken om dat werk te doen wat je zo belangrijk of zo leuk vindt. En, 1 wat mij betreft heel belangrijke tip, zet uit je hoofd hoe het zogenaamd hoort te zijn. Zoek naar een eigen manier, een manier die bij jou past. Denk bijvoorbeeld niet dat het bepalen van een marketingstrategie betekent dat die marketingstrategie bepaalt wat je mag maken of kunt doen. Je kunt een marketingstrategie ook ontwikkelen in dienst van je product of dienst. Sterker nog, dat lijkt me alleen maar gezond!

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.