Lieve creatief: je mag geld verdienen!

Lieve creatief,

Je mag geld verdienen! Weet je dat al? Mooi, dan hoef je niet verder te lezen! Weet je het al, maar lukt het nog niet zo goed met dat geld verdienen? Dan heb je misschien last van het ‘ik-doe-toch-wat-ik-leuk-vind’ syndroom. Herkenbaar? Ik hoor het je in ieder geval heel vaak (te vaak) zeggen. Alsof dat het allerbelangrijkste is en een vergoelijking van het feit dat je te weinig verdient met wat je doet. Natuurlijk is het belangrijk dat je doet wat je ‘leuk’ vindt, maar zou je het van een CEO ook normaal vinden als die zou zeggen “ik verdien eigenlijk te weinig voor wat ik doe, maar ja, ik vind m’n werk zo leuk…” Je zou op z’n minst lichtelijk verbaasd opkijken. Die koppeling klopt namelijk niet.

De markt

En weet je wat het vervelende is? Dat je opdrachtgever ook weet dat je zo in elkaar steekt. Die weet van tevoren dat hij jouw diensten of producten voor een zacht prijsje kan krijgen. Misschien stel je jezelf in 1e instantie nog strijdvaardig op, met realistische prijzen, maar krabbel je al snel terug als de opdrachtgever aangeeft je prijs te hoog te vinden, Want hey, het is omzet…. en je vindt je werk immers zo leuk. Maar houd je op die manier niet je eigen lage omzet in stand?

Stel jezelf eens de vraag: waarom zou je geen geld mogen verdienen met iets wat je leuk vindt? Is geld verdienen per definitie gekoppeld aan een suf baantje ergens op een kantoor?

Dat vingertje…

Allemaal leuk en aardig hoor ik je denken, “de markt zit nou eenmaal zo in elkaar” of “mijn opdrachtgevers betalen geen hogere prijzen”. Maar weet je, het heeft weinig zin om met een beschuldigend vingertje naar de opdrachtgever te wijzen, je werkt er immers zelf net zo hard aan mee. En daarbij: waarom zou je willen werken voor een opdrachtgever die jouw dienst of product overduidelijk niet op waarde schat? Natuurlijk kan hij het ergens anders goedkoper, of misschien zelfs gratis, krijgen. Concurreren op prijs heeft echt geen zin, geloof me, dat win je nooit. Er is immers altijd iemand die het nóg goedkoper doet.

Heb je er wel eens over nagedacht dat je je misschien ook op een andere klant kunt richten? Op een klant die wel snapt dat jij waarde brengt met je vakmanschap, expertise en ervaring? Dat je misschien je waarde duidelijk(er) moet maken? Wie weet zelfs je product of dienst aan moet passen aan de vraag die er op dat moment is? Dat je moet meebewegen met de markt?

Je bent ondernemer!

En als ik nou toch bezig ben je streng toe te spreken: als je kiest voor een creatief beroep kies je, in 9 van de 10 gevallen, voor een bestaan als ondernemer. Banen in loondienst zijn er immers steeds minder. Dat betekent dat je, ook al heb je daar geen zin in, ook tijd zult moeten besteden aan marketing, acquisitie, netwerken en nog wat van dat soort dingen. Ik weet dat je dat weet, maar ik hoor je ook heel vaak zeggen dat het zoveel tijd kost, tijd die ten koste gaat van je creatieve werk. Ik zal er geen doekjes om winden en geef je direct gelijk: ja, het kost tijd. Maar weet je wat het je oplevert? Klanten. Omzet. En als je het slim aanpakt, levert het je bovendien klanten op die bij jou passen, die jouw toegevoegde waarde zien en ervoor willen betalen. Hoe fijn is dat?!

Zullen we afspreken dat we ons vanaf nu anders op gaan stellen?

Ik ben heel benieuwd naar je reactie.

Liefs & groetjes, Marca

 

photo credit: Typewriter via photopin (license)

photo credit: Muse via photopin (license)

4 antwoorden
 1. Bien
  Bien zegt:

  Sinds ik vind dat ik geld mag verdienen, is mijn omzet verdubbeld. En dit jaar gaf ik mezelf een target die fiks hoger lag en zoals het er nu naar uit ziet, gaat dat lukken. Hehe. Eindelijk: na 13 jaar solo-ondernemerschap een prettig salaris.
  Best wel beetje een poepoe nounou reactie wellicht.
  Maar mensen, zorg dat je normaal betaald krijgt voor wat je doet. Dat mag, ook al heb je het leukste werk van de hele wereld.

  Beantwoorden
  • Marca van den Broek
   Marca van den Broek zegt:

   Wat goed om te horen dat het jou zoveel oplevert om geld te vermogen verdienen! volgens mij zit daar voor veel mensen de crux: het idee dat het niet mag, geld verdienen met creatief werk. Waarom? ik heb geen idee, die koppeling klopt natuurlijk voor geen meter….

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.