Netwerken buiten je comfort zone

De meeste mensen die ik ken hebben een hekel aan netwerken. Vaak komt dat door de geforceerdheid van netwerkbijeenkomsten, waar wanhopig gehengeld wordt naar klussen. Waar mensen wapperend met visitekaartjes, haastig van de een naar de ander rennen. Althans dat is het beeld. Gelukkig is de werkelijkheid genuanceerder en bovendien zijn er trucjes om netwerken makkelijker te maken.

Verfrissend

Laatst sprak ik ondernemer Sarriel Taus uitgebreid tijdens de lunch. Hij is ondernemer in hart en nieren, heeft onder meer Fifteen opgezet in Amsterdam en er mede voor gezorgd dat de Zuidermrkt in Amsterdam zo’n succes is. Ook nu weer is hij met grote projecten bezig. Super inspirerend.

koffie linzensoep salade lunch

We spraken over de dingen waar hij mee bezig was en we spraken over ondernemen in de creatieve sector. En over hoe lastig dat eigenlijk is voor veel kunstenaars // creatieven. Omdat ondernemen vaak aanvoelt als een gedwongen iets, waar bovendien nog steeds niet voldoende aandacht voor is op academies. Zodat je na je opleiding eigenlijk gewoon het bos in wordt gestuurd. Maar dat ondernemen als kunstenaar // creatief misschien ook wel het leukste is wat je kunt doen, omdat je dagelijks bezig bent met iets waar echt je hart ligt.

Zijn belangrijkste advies voor mensen die echt willen ondernemen? Ga vooral ook het gesprek aan met mensen buiten je eigen werkveld. Omdat dat een frisse blik geeft. Omdat iemand vanuit een andere invalshoek naar jouw werk en onderneming kijkt en je daardoor tot inzichten komt die je anders niet zo gauw opdoet. En daar kun je alleen maar profijt van hebben.

Maar netwerken is voor veel kunstenaars // creatieven, en voor introverten, een ingewikkeld ding. Want waar moet je het over hebben, hoe presenteer je jezelf, die ander zit toch helemaal niet op jou te wachten, wat heb jij voor waarde te bieden. Dat soort gedachtes spelen een rol. En dan is het ‘t veiligst om het maar niet te doen. Of om simpelweg te zeggen dat netwerken niks voor jou is.

Social Media

Gelukkig is er internet. Social Media (vooral Twitter) biedt bijvoorbeeld ruimschoots de mogelijkheid om op een ‘veilige’ manier contact te leggen met mensen. Je hoeft niet direct je ziel en zaligheid bloot te geven, je wordt niet meteen beoordeeld op je uiterlijk of op hoe goed je elevator pitch is. Je kunt rustig aan een relatie bouwen, een beetje de kat uit de boom kijken. En dan op een gegeven moment een afspraak maken voor een kop koffie. Groot voordeel is dat je op die manier al een soort gemeenschappelijke geschiedenis hebt. Je hebt al een paar keer contact gehad, hebt het idee dat je elkaar al een beetje kent. Dat maakt het eerste ‘echte’ contact een stuk makkelijker.

Uit je comfortzone

En als je dan toch naar een netwerkbijeenkomst gaat, zie je dat veel mensen vooral geneigd zijn om te praten met collega’s. Of, erger nog, met mensen die ze al kennen. Hartstikke leuk en gezellig natuurlijk. En horen wat er speelt, bijkletsen, kijken waar mensen mee bezig zijn is ook zinvol. Maar een gesprek aanknopen met iemand die je niet kent kan veel opleveren.

Eng? Beetje wel natuurlijk. Ook hier kan social media een handje helpen. Kijk van tevoren wie er naar de bijeenkomst gaan, google de mensen met wie je graag in contact wilt komen en ga hen alvast volgen, bijv. op Twitter. Je kunt dan van tevoren online het gesprek al aangaan. En dat maakt de stap om irl contact te maken een stuk makkelijker.

Ik geef toe: het voelt misschien nog steeds wat ongemakkelijk, maar moet je jezelf af en toe niet een beetje oprekken en uit je comfort zone stappen? Daar groei je van, en dat is ook goed voor je bedrijf. Toch?

Heb jij nog tips voor mensen die het lastig vinden om te netwerken? 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.