Ondernemen als creatief: Gerda Nijp-Bosma

Ik ben weer begonnen met een serie interviews met ondernemers in de creatieve sector. Hartstikke leuk om te doen en zinvol, want je kunt een hoop leren van elkaar. Gerda Nijp-Bosma, textielkunstenaar, is de 2e geïnterviewde in de reeks.

Kun je jezelf kort voorstellen?

Hallo, ik ben Gerda Nijp. Een 50 jarige kunstenares uit het hoge Noorden. Ik ben na een leven lang werken in de ICT, met als passie mooie dingen maken met mijn naaimachine, een aantal jaren geleden tot het besluit gekomen dat ik kunst wilde gaan maken. En wel door mijn naaimachine als kleurdoos te gebruiken.

Wat maak je en hoe zou jij je werk omschrijven?

Ik maak geometrisch abstracte kunst, door te borduren op papier. En ik maak abstracte kunst door te borduren op en werken met polyester stoffen. Ik heb echt een liefde voor polyester materialen!

Wanneer ben je gestart met ondernemen? Was het een bewuste keuze om te gaan ondernemen of voelde het als de enige optie?

Ik ben eigenlijk geleidelijk gestart met ondernemen. Deed het namelijk altijd al, maar dan in de context van een vaste baan. Ik zorgde zelf voor nieuwe klussen en was altijd commercieel. Een tijd geleden besloot ik om dat ook met mijn kunst te gaan doen. Ondernemen! Ik noem en voel mezelf dan ook eerst ondernemer en dan pas kunstenaar.

Wat vind je leuk aan ondernemen en wat niet?

Ik vind het leuk om nieuwe dingen te bedenken en die uit te voeren. Bijvoorbeeld om een strategie te ontwikkelen hoe ik een nieuw afzetkanaal kan aanboren. Ik ben wel dusdanig nieuw als zelfstandig ondernemer dat er meer dingen niet lukken dan wel, maar dat gaat geleidelijk steeds beter. Ik vind het vastleggen en verantwoorden van allerlei dingen verschrikkelijk, zoals de btw aangiftes. Maar ik kan me nu nog niet veroorloven om dat uit handen te geven. Zo langzamerhand wordt het allemaal wel professioneler, er zijn zoveel leuke en handige apps te vinden om die saaie dingen professioneel uit te voeren, met zo weinig mogelijk inspanning.

Iedere ondernemer komt hindernissen tegen. Welke ben jij tegen gekomen en hoe ben je daarmee omgegaan?

Ik ben meer gaan vertrouwen op mijn eigen instinct. Dat houdt je namelijk nooit voor de gek. En soms moet je gewoon eerst een deur dichtdoen, ook al weet je niet precies wat ervoor in de plaats komt. En het mooie is dat er dan ineens allemaal nieuwe mogelijkheden voor je openstaan.

Wat zet je in om succesvol te zijn als kunstenaar ondernemer?

Investeren zit hem niet alleen maar in geld. Ik ben een rasnetwerker, dus dat is een manier om eerst te investeren. Het kost alleen maar tijd. Zo ben ik terechtgekomen in een ontzettend leuke creatieve broedplaats.

In het begin wilde ik alles op een nieuwe manier doen, maar je hebt in de loop van de jaren heel veel skills opgedaan. Die kun je ook bij het ondernemen inzetten. Zo zit ik regelmatig even te brainstormen in mijn eentje met een pak geeltjes en een whiteboard. En staan mijn acties op een scrumboard op het raam. Dat helpt gewoon om meters te maken.

Verder gaat het om veel energie en liefde. Altijd bezig zijn. Zowel met uitvoeren van nieuw werk als het bedenken van manieren om het aan de man te brengen.

Ik leer heel veel door met succesvolle kunstenaars te praten. Over hoe zij dingen doen en waarom ze dat zo doen.

Verder heb ik de beslissing om dit te willen doen  een aantal jaren geleden genomen. Ik ben gaan sparen en heb in mezelf geïnvesteerd met een meerjarige kunstopleiding en een coachingstraject. Tot nu toe zit ik nog steeds op planning. Maar het heeft me wel 5 jaar gekost om zover te zijn dat ik veel van mijn tijd aan de kunst kan besteden. Het vraagt gewoon planning en investering.

Wanneer ben je succesvol als kunstenaar?

Dat vind ik een moeilijke. Want voor mij ligt dat niet in een grote omzet. Wel in het maken van – voor mij acceptabele en iets toevoegende kunst –  en dat verspreiden door de wereld. En ik heb nu eenmaal machines nodig en materialen om dat te kunnen doen. Dus moet ik een bepaalde omzet draaien. Mijn prachtige atelier is ook niet gratis. Misschien moet ik het perspectief van succes wel even herijken door het me weer eens levendig voor te stellen. Dat helpt echt (dank Marca voor de hint).

Heb je tips voor collega ondernemers in de kunst?

Durf te ondernemen! Maak een plan voor de korte, de middellange en de lange termijn. Durf te dromen en ga dan kijken hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. En maak een plan waarmee je omzet kunt draaien, zodat je zoveel mogelijk tijd kunt besteden aan het maken van goede kunst. Ik heb het gevoel dat ik mijn plan weer eens moet herijken.

Wil je Gerda volgen?

De website van Gerda, Gerda op Facebook en op Instagram.

[metaslider id=”16894″]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.