Ondernemen als creatief: Marieke Meijs

Ik ben weer begonnen met een serie interviews met ondernemers in de creatieve sector. Hartstikke leuk om te doen en zinvol, want je kunt een hoop leren van elkaar. Marieke Meijs, kunstschilder, is de 3e geïnterviewde in de reeks.

Kun je jezelf kort voorstellen?

Heej, ik ben Marieke Meijs, 40 jaar oud en ik spendeer mijn halve leven inmiddels in het hoge noorden. Ik ben gek op de zee, de natuur, surfen en bovenal op vrij zijn! In de breedste zin van het woord. Opgegroeid in de buurt van Utrecht als jongste telg in een gezin van 5. Het creatieve stokje heb ik van mijn vader overgenomen, eigenlijk al in mijn jonge jaren. Sinds 3 1/2 jaar fulltime met de penseel in de hand. Living the dream…

Wat maak je en hoe zou jij je werk omschrijven?

Ik maak schilderijen (olie) met als inspiratiebron de zee, natuur, dier, surf & reizen. Ik schilder veel in opdracht voor anderen, het uitwerken van een droom op linnen. Dat is prachtig.  Daarnaast ben ik veel aan zee te vinden om te jutten. Ik vind veel prachtig hout dat ik verwerk tot lamp, kaars, krukje of tafel, allemaal gecombineerd met mijn kunst. Ook maak ik van afval uit zee (van visnet/touw) armbandjes. Ik werk veel met epoxy en creëer hier ‘zeegezichten’ mee. Een prachtige techniek die aansluit bij mijn leven rondom de zee. Last but not least heb ik SurfArt fashion. Kunst om te dragen :-).

Wanneer ben je gestart met ondernemen? Was het een bewuste keuze om te gaan ondernemen of voelde het als de enige optie?

Tja. mijn 1e betaalde opdracht of verkoop in de kunst gaat terug tot 2006. Geleidelijk kreeg het schilderen meer vorm en ben ik mijn loondienst baan langzaam gaan afbouwen en SurfArt steeds meer gaan opbouwen. Tot 3 1/2 jaar geleden, toen heb ik definitief afscheid genomen van mijn loondienst baan.
Het was absoluut een bewuste keuze. Het creëren zat in mij en kon er niet uit. Dat drukte een behoorlijke stempel op mijn geluk en/of het plezier in mijn baan destijds.  Ik wilde ‘vrij’ zijn. Zo gezegd zo gedaan.

Wat vind je leuk aan ondernemen en wat niet?

Ik ben ondernemen steeds leuker gaan vinden door de jaren heen. Ik had er eerst geen kaas van gegeten, nu smaakt het alleen maar naar meer. Met stip op 1, de vrijheid om zelf richting te bepalen. Als ik iets wil, dan organiseer ik dat. Dat is heerlijk! Werken voor jezelf vind ik te gek. Je eigen brood verdienen, van niemand afhankelijk zijn. Wat ik mooi vind, is dat je van een passie een bestaan kan creëren. Dat lijkt voor zoveel niet haalbaar. Het tegendeel is waar.

Minder leuk aan ondernemen?  Sja er zijn altijd wat zaken op te noemen,  zoals bv je boekhouding 😉 Een slimme ondernemer besteedt de dingen uit die minder leuk zijn. Dat doe ik dus ook :-).  Maar ik denk niet dat je doelt op deze praktische zaken. Wat ik echt lastig vind is de afhankelijkheid van anderen, en de daarbij komende kwaliteit van leveren en service. Wat kwaliteit is voor bedrijf A, hoeft voor bedrijf B niet zo te zijn. En al ben je nog zo goed in opdracht omschrijven en denk je alles dichtgetimmerd te hebben, er gaat nog steeds veel mis. Laten we het erop houden dat dat een kostbare uitdaging is  dat anders in te richten ;-).

Iedere ondernemer komt hindernissen tegen. Welke ben jij tegen gekomen en hoe ben je daar mee omgegaan?

Denken dat ik alles alleen kan. Veel kan je zelf, maar zodra je een bedrijf gaat vormen komen daar zaken bij waar je handjes bij nodig hebt. Denk aan marketing/communicatie/administratie etc. Hier heb ik mensen voor ingezet.

Wat zet je in om succesvol te zijn als kunstenaar ondernemer?

Ik heb een persoonlijke business coach in armen genomen. Zonder haar had ik niet gestaan waar ik nu zou staan. Een absolute MUST voor elk succesvol ondernemer.

Wanneer ben je succesvol als kunstenaar?

Als je wakker wordt zonder wekker en met plezier aan je werk begint.

Heb je tips voor collega ondernemers in de kunst?

Zeker:

  • Zorg voor kwaliteit in je werk. Met andere woorden, als je denkt dat er wat bijgeschaafd moet worden, ga bijscholen in de vorm van schilderles/cursus o.i.d.
  • als het vak ondernemen je onbekend is, laat je 1e (grote) investering dan zijn om een business coach in te huren. Ik beveel met heel mijn hart en ziel Jeanet Wolf aan.
  • Stop met verontschuldigen waarom je ‘zo duur’ bent. Je hoeft het aan niemand uit te leggen. Het mag, maar het hoeft niet. Kunst komt met een prijs.
  • Vraag mooie prijzen, en dat is niet 15 euro voor een groot schilderij waar je weken aan hebt gewerkt. Stop met onderwaarderen en laat ik de uitspraak  ‘ ja maar kunstenaars verdienen nu eenmaal niet veel ‘ nooit meer horen.
  • Gebruik je gezond boerenverstand…
  • geef wat weg, ook al heb je niet veel. Er zijn altijd die minder hebben. (ik doneer 5% van mijn omzet aan de Surfrider foundation Holland Coast).
  • Zorg dat je plezier hebt in het schilderen, gister vandaag en morgen, of ga een andere baan zoeken.
  • nogmaals, ga die coach inhuren 🙂
  • Volg je hart!

Wil je Marieke volgen?

De website van Marieke en Marieke op Facebook en Instagram.

[metaslider id=”16925″]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.