Ondernemen als creatief: Natasja Mulder

Een paar jaar geleden maakte ik een serie interviews met ondernemers in de creatieve sector. Hartstikke leuk om te doen en zinvol, want je kunt een hoop leren van elkaar. Hoogste tijd om dus om de draad weer op te pakken. Natasja Mulder, mozaïst, bijt het spits af.

Kun je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Natasja Mulder, 47 jaar. Ik woon en werk  in Teteringen, bij Breda, waar ik mijn Mozaïek-atelier Colorito heb.

Wat maak je en hoe zou jij je werk omschrijven?

Ik ben mozaïst van beroep. Ik maak mozaïek volgens de authentieke Italiaanse methode. Ik heb daar een 7-jarige opleiding voor gevolgd op de kunstacademie in België. Ik werk met een speciale hamer en een kapblok. Met deze gereedschappen bewerk ik marmer en Venetiaans glas, ook wel smalti genaamd. Ik kap de materialen precies op maat volgens het ontwerp voor het mozaïek. Mijn werk is een combinatie van ambacht en kunst, een combinatie van het heden en het verleden. Mozaïek kan op allerlei manieren worden toegepast : als vloer, als kunstwerk aan de muur, als toegepaste kunst. Architecturaal, restauratie, conceptueel, in opdracht en vrij werk. Alles is mogelijk. En dat maakt het vak zo boeiend.
Daarnaast vind ik het heel belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen door het volgen van allerlei cursussen en masterclasses.

Wanneer ben je gestart met ondernemen? Was het een bewuste keuze om te gaan ondernemen of voelde het als de enige optie?

Ik ben in 2006 gestart met mijn atelier als onderneming. Ik denk dat als je jezelf een groot scala aan mogelijkheden en kansen wilt geven om je werk te kunnen maken en uitvoeren, de beste keuze is om de stap tot zelfstandig-ondernemerschap te maken. Een kunstenaar die serieus zijn werk wil verkopen is een ondernemer, niet alleen een dromer.

Wat vind je leuk aan ondernemen en wat niet?

Aan ondernemen vind ik de vrijheid leuk die het met zich meebrengt op allerlei gebied. Je dagindeling, je werkindeling, de te nemen beslissingen.  Tegelijkertijd kan dat ook lastig zijn. Samenspraak in het nemen van beslissingen is vaak heel belangrijk, om alle do’s en don’ts goed te overzien. Jij en alleen jij bent altijd en alleen verantwoordelijk voor alles en dat kan ook wel eens zwaar wegen. En natuurlijk vind ik de administratieve kant de minst aantrekkelijke, ik ben veel liever met mozaïek bezig.

Iedere ondernemer komt hindernissen tegen. Welke ben jij tegen gekomen en hoe ben je daar mee omgegaan?

Het is heel naar als mensen hun afspraken niet nakomen. Vooral als daar direct jouw inkomen bij betrokken is. Ik heb geleerd dat, hoe spijtig ook, “te goeder trouw ” niet te verwezenlijken is. Er zijn altijd mensen die dat niet zijn. En dus ben ik mij gaan “indekken”. Met algemene voorwaarden, met vooruitbetalingen ed.
Als bescherming van mijn inkomen. En als er dan toch dingen niet goed lopen, dan gebeurt dat in ieder geval voordat ik er echt schade mee heb geleden.
En verder is het denk ik heel belangrijk dat je als zelfstandig ondernemer na een tegenvaller  snel in staat bent om je schouders weer te rechten en met opgeheven hoofd verder te gaan. Anders kun je het niet volhouden.

Wat zet je in om succesvol te zijn als kunstenaar ondernemer?

Ik probeer uit meerdere vaten te tappen. Ik maak kunst, ik geef les, ik verkoop materialen. Daarnaast zoek ik contact met publiek door het geven van mozaïekdemonstraties op evenementen, door deel te nemen aan exposities en daar ook echt aanwezig te zijn. Door samen te werken met andere kunstenaars . Ik maak gebruik van social media : ik heb een website, een zakelijk Facebookaccount, een Instagramaccount, een Pinterestaccount etc

Wanneer ben je succesvol als kunstenaar?

Voor mij geld dat ik succes heb wanneer ik van mijn kunst kan leven, zonder dat ik daar nu persé stinkend rijk of wereldberoemd van zou worden. [ de meeste kunstenaars worden dat toch pas na hun dood 🙂  ]. Als ik er maar van kan leven en kan blijven doen wat ik echt graag doe : kunst maken.

Heb je tips voor collega ondernemers in de kunst?

Neem je vak en jezelf en dus de waardering die daarbij hoort serieus. Oefen veel, leer veel, werk hard. En heb vooral ook geduld, het komt bijna niemand vanzelf aanwaaien.

Wil je Natasja volgen?

Haar website, Natasja op Facebook en op Instagram.

[metaslider id=”14889″]

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.