Duurzame Kleding

Ondernemen met een missie: interview met Marlieke van Wolf & Storm

Wolf & Storm is één van mijn ‘go to’ winkels. Duurzame, mooie kleding, mooie sieraden, ik slaag er eigenlijk altijd. Het is weliswaar wat duurder, maar dat heb ik er graag voor over. Voor mij geen fast fashion, waar mensen uitgebuit worden en dieren niet meetellen. Marlieke heeft een duidelijke missie en die draagt ze uit. Zowel in de producten die ze verkoopt, allemaal fair fashion, als in de manier waarop ze met haar klanten omgaat. Ze heeft een heel duidelijke persoonlijke touch in de manier waarop ze dat doet. Zo krijg je bijvoorbeeld een met de hand geschreven briefje bij het product dat je hebt gekocht. Super leuk. En ook heel slim natuurlijk, want zo betrek je mensen echt bij je bedrijf en product.

Duidelijk een dame met een visie en een missie en dat vind ik niet alleen mooi om te zien maar ook belangrijk, zeker in een branche waarin zo veel onrecht is en mensen uitgebuit worden. Het is toch fijn als je daar als consument niet aan mee hoeft te doen en andere keuzes kunt maken?!

Kun jij jezelf kort voorstellen?eerlijke kleding

Hai! Ik ben Marlieke, 29 jaar oud. Ik woon in een klein dorpje en ben dagelijks bezig met het runnen van mijn webshop Wolf & Storm.

Wanneer ben je met Wolf and Storm begonnen? En wat deed je daarvoor?

Ik ben ongeveer 4,5 jaar geleden online gegaan met Wolf & Storm. Daarvoor ben ik opgeleid voor de financiële sector en heb kort op een assurantiekantoor gewerkt. Ik wist al tijdens mijn opleiding dat de commerciële wereld niet bij mij paste en ik ontdekte langzaam wat ik echt met mijn leven wilde. Ik heb lang getwijfeld om bij een organisatie zoals de dierenbescherming te gaan werken, maar ik vind deze manier van ‘actievoeren’ beter bij mij passen.

Wat wil je bereiken met Wolf and Storm? Wat is je missie?

Met mijn webshop probeer ik alles wat ik belangrijk vind samen te laten komen. Ik houd van mode maar ik wilde niet bijdragen aan de erbarmelijke omstandigheden waar mensen in leven die in de reguliere kledingindustrie werken. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een stijlvol alternatief. Dat het stijlvol is vind ik belangrijk omdat ik geloof dat fair fashion alleen echt van de grond komt als het geen niche blijft, maar het juist voor iedereen toegankelijk wordt.  De omstandigheden in de leerindustrie vind ik ook verschrikkelijk en toen ik (door  o.a. Earthlings) ontdekte dat leer niet alleen een restproduct is, maar dat het een miljardenindustrie is waardoor mensen en dieren in helse omstandigheden leven, wilde ik dit nooit meer gebruiken. Door een alternatief te bieden en op een laagdrempelige manier te vertellen wat er achter leer schuilt, hoop ik mensen hierover na te laten denken. Ook daarbij geldt dat je het samen  moet doen. Zo kreeg ik eens een mooi berichtje van een vrouw die zelf een zuivelbedrijf heeft maar dit langzaam afbouwde. Door een blog die zij volgde, las zij het verhaal over mijn bewuste mode. Ze is toen heel anders gaan denken en onlangs kreeg ik een berichtje dat ze de blog Lisa Goes Vegan was gaan volgen.  Dat vind ik geweldig! Met kleine haalbare stappen kan iedereen iets veranderen.

Ik geloof daarom ook echt in de kracht van mooie spullen. Het lijkt oppervlakkig, maar er gaat veel meer schuil achter een product dat je vastpakt. Spullen bieden werkgelegenheid en maken het verschil tussen een maaltijd voor een kledingarbeider of juist geen maaltijd. Daarom vind ik ondernemen een prachtige manier om een verschil te maken. Ondernemen  met een maatschappelijk doel is erg lastig, maar het biedt een kans om geld de goede kant op te laten rollen. Fair mag wat mij betreft de norm worden.

Verkoop je alleen online of heb je ook fysieke verkooppunten?

Ik verkoop mijn producten alleen online. Ik run de shop in mijn eentje en offline en online is zo’n groot verschil. Ik kies ervoor om langzaam online te groeien omdat ik op die manier meer mensen kan bereiken en omdat ik dan geen lening hoef aan te gaan om een winkelpand te kunnen bekostigen.  Daarnaast ben ik een fan van focussen op 1 gebied.  Ik sluit niet uit dat het in de toekomst ooit zal gebeuren, maar het is voor nu geen logische vervolgstap.

Wat vind je fijn (of leuk) aan ondernemen en wat niet?

Ik vind het leuk om iets te doen waar een doel of uitdaging in zit. Elke dag is weer anders en het is elke dag weer hard werken om alle doelen te bereiken. Wel heeft het mij persoonlijk ook veel gekost. Ik heb de laatste jaren vrijwel geen vrije tijd gehad.

Iedere ondernemer loopt tegen dingen aan. Welke hindernissen ben jij tegen gekomen en hoe ben je daarmee om gegaan?

Het is een lastige markt. Er zijn steeds meer mensen die voor fair fashion kiezen gelukkig, maar het zijn nog altijd weinig mensen. Het aanbod is ook wat minder verleidelijk dan bijvoorbeeld het aanbod van een fast fashion keten. Daardoor zijn mensen minder geneigd om vaak iets te kopen. De marges zijn kleiner dan bij fast fashion en de doelgroep die voor fair fashion kiest kijkt erg bewust naar kleding. Dat is geweldig en dat is natuurlijk ook waar de hele maatschappij naartoe zou moeten, maar dat maakt het wel veel lastiger dan wanneer ik snelle mode aan zou bieden. Het aanbod zou dan groter zijn, zou sneller wisselen en de doelgroep zou veel groter zijn. Als ik het aantal uren dat ik in mijn webshop zou steken in een ‘normale’ fashion shop zou steken, zou het me ongetwijfeld veel makkelijker afgaan.  Maar dat wil ik niet. Het is hard werken en ik heb een lange adem nodig. De afgelopen jaren heb ik vrijwel non stop gewerkt.

Heb je veel hinder van de Corona crisis? Hoe zorg je ervoor dat je toch omzet draait in deze barre tijden waarin mensen liever geen geld uitgeven?

Omdat ik geen outfits verkoop om 1 keer te dragen merk ik dat het niet extreem is teruggelopen.  Mijn doelgroep winkelt gelukkig bewust  en probeert juist om items zo vaak mogelijk te dragen. Ook ben ik gezegend met een aantal geweldige supporters die enorm hebben geholpen. Toen de eerste persconferentie was geweest heb ik hier wat over gedeeld op social media. Over het belang van het steunen van fair fashion omdat het nog steeds aan het groeien is. Ik kreeg heel veel lieve berichtjes van mensen of ze iets konden doen en een aantal mensen hebben cadeaubonnen aangeschaft of kleine cadeautjes gekocht. Hartverwarmend. Ook meteen kenmerkend voor het merendeel van de fair fashionista’s.  Ze zijn super betrokken en willen echt iets doen met hun stem. Ik krijg daar enorm veel energie  van!

Biedt Corona misschien ook kansen voor jou?

Ik denk dat Corona een kans kan zijn voor de hele maatschappij.  We zien nu dat we het ook met minder af kunnen en dat er heel veel gekocht wordt om maar voor 1 gelegenheid te dragen. Dus vooral de snelle mode zal het zwaar krijgen. Dat is verdrietig voor de mensen die hier de dupe van zullen zijn op korte termijn: de mensen in fabrieken die gewoonweg niet betaald worden en winkelmedewerkers die ontslagen worden omdat zij makkelijk te vervangen zijn in de ogen van winkelketens. Tegelijkertijd werken veel merken nu ook toe naar minder collecties per jaar. Ik ben daar een enorme fan van.  Helemaal niets meer kopen is absoluut niet nodig, maar ik hoop dat we naar een maatschappij toe gaan waarin we meer voor kwaliteit gaan in plaats van kwantiteit. En dat kun je eigenlijk doortrekken op elk gebied. Hopelijk zijn de agenda’s minder vol met afspraken en gevuld met afspraken die ons echt gelukkig maken. Datzelfde geldt voor de kleding: als we minder kopen en meer voor kwaliteit kiezen, zal dat enorm veel schelen. Ik hoop dat deze moeilijke tijd ervoor zorgt dat we ons realiseren waar het echt om draait en dat we bijvoorbeeld de natuur meer gaan waarderen.

Wat zet je in om succesvol te zijn als ondernemer?

Alles haha! Ik besteed denk ik te veel tijd aan mijn zaak, maar het is mijn droom om hier een groot bedrijf van te maken waardoor ik ook grote impact kan hebben. Het lijkt me geweldig om een team te verzamelen en die mensen werkgelegenheid te kunnen bieden waardoor we ook meer mensen kunnen laten zien hoe het ook kan. Op die manier kan ik weer veel vraag uitoefenen bij goede fabrieken en goede aanbieders. Want helaas merk je dat je vaak pas iets te zeggen hebt als je groot bent.
Ik werk dus veel uren en ik stel mijn webshop voorop.  Ik denk dat het scheelt dat ik een missie heb.  Het is veel jongleren tussen het beantwoorden van mailtjes en content genereren voor social media en Google.

Wat mij opvalt, is dat jij een heel persoonlijke benadering hebt in de manier waarop je marketing en sales aanpakt. Kun je daar iets meer over vertellen?

Ik doe veel op gevoel en ik hoop dat dat ook overkomt. Ik kies items uit die ik zelf ook zou willen dragen en die zijn dan weer gemaakt onder omstandigheden die ik zelf belangrijk vind. De meeste  mensen die mij volgen of die iets kopen, zijn bewust op zoek gegaan naar eerlijke mode. Dat vind ik oprecht gaaf want ik weet zelf hoe makkelijk het is om iets te kopen dat onder slechte omstandigheden gemaakt is en hoe lastig het kan zijn om voor fair te kiezen. Vooral als het om je uiterlijk gaat, want we zijn toch allemaal een beetje ijdel. Je maakt echt het verschil en dat kan soms een beetje eng zijn. Het is zo veel makkelijker om met de grote massa mee te gaan, als je dat niet doet heeft dat guts nodig. Daar staat Wolf & Storm voor en ik moedig die keuzes graag aan.

Heb je tips voor andere ondernemers?

Mijn tip is om niet te snel op te geven en jezelf niet te veel te vergelijken met andere bedrijven. Soms vind ik dat weleens lastig , vooral op slechte dagen lijkt het gras aan de overkant groener.  Deze quote is heel cliché

don’t compare yourself to others compare yourself to the person from yesterday.”

maar wel waar! Op die manier blijf ik gemotiveerder dan wanneer ik zie wat ik nog niet doe. Natuurlijk moet je kritisch kunnen zijn en zien waar de verbeterpunten liggen, maar ik merk dat het ook motiverend werkt om soms eens terug te kijken en positief te zijn over de dingen die je al wel gedaan hebt.

Is er nog iets dat je graag wilt vertellen????

Thanks voor je leuke vragen!

duurzame kleding

De collectie zien of Wolf & Storm volgen op social media?

De website van Wolf & Storm
Wolf & Storm op Instagram
Wolf & Storm op Facebook

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.