Parttime ondernemer – waar moet je aan denken?

Veel creatieven beginnen hun bedrijf naast een ‘reguliere’ baan en zijn dus parttime ondernemer. Logisch misschien, je hebt de zekerheid van een vast inkomen en je bent verzekerd. Er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Ik heb de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

medium_1388229568Natuurlijk heb je ook als parttime ondernemer, naast de zaken waar je op kunt letten, te maken met alle ‘gewone’ verplichtingen die een ondernemer heeft:

• je moet je inschrijven bij de KvK

•  je moet een administratie bijhouden

• je moet belastingen en btw betalen

Belastingen

Als fulltime ondernemer heb je recht op allerlei aftrekposten. Denk nou niet dat je daar niet voor in aanmerking komt als je parttime onderneemt, want ook dan kun je aan de uren-eis (1225 uur per jaar in je onderneming steken) en aan de andere voorwaarden voldoen. Het is misschien wat lastiger, maar het kan wel.

Die uren-eis komt neer op ongeveer 24 uur per week, dat kun je – als je een beetje door buffelt – zelfs nog naast een fulltime baan doen. Wel belangrijk om dan aan de belastingdienst te kunnen laten zien dat je die uren ook inderdaad in je onderneming steekt. Hou dus een registratie bij van je uren en vergeet daarbij niet AL je uren op te nemen, dus ook de uren die je kwijt bent aan je administratie, marketing etc. etc. De belastingdienst heeft daarnaast nog de regel dat je minimaal 50% van je tijd in je onderneming moet steken, die regel geldt niet als je de afgelopen vijf jaar geen onderneming hebt gehad.

Ook kun je gewoon een VAR WUO (Verklaring Arbeids Relatie, Winst Uit Onderneming) aanvragen, als je tenminste aan een aantal eisen voldoet.  Het lastige is namelijk dat veel opdrachtgevers alleen met je in zee willen als je een VAR WUO hebt en niet als je een VAR inkomsten uit overige werkzaamheden hebt. Lees hier hoe je een VAR verklaring aan kunt vragen.

Kleine Ondernemers Regeling (KOR)

Als je niet heel veel omzet draait is de kans aanwezig dat je onder de Kleine Ondernemers Regeling valt. Dat betekent dat je dan geen btw hoeft af te dragen. Je komt in aanmerking voor de KOR als je per jaar minder dan 1345 euro aan BTW hoeft te betalen (na aftrek van de BTW over je zakelijke kosten!) Kom je niet boven die 1345 euro per jaar uit, dan hoef je helemaal geen BTW te betalen. Tot een bedrag aan 1883 euro aan BTW betaal je een deel wel (namelijk 2,5 x 1883-jouw btw bedrag) Wat je niet hoeft te betalen aan BTW wordt door de belastingdienst wel gezien als inkomen, dat moet je dus opgeven bij je inkomstenbelasting.

Goed om te weten: als je meerdere ondernemingen hebt moet je de btw van al deze ondernemingen optellen. De KOR geldt namelijk voor jou als persoon, niet voor je onderneming. Heb je met z’n 2-en een bedrijf? Dan kunnen jullie allebei gebruik maken van de KOR.

Geen ondernemer maar freelancer?

En misschien wil je wel  helemaal niet gezien worden als ondernemer, maar ben je meer een freelancer. Wat wil zeggen dat je ‘klussen’ doet naast je baan in loondienst. De belastingdienst ziet deze inkomsten dan als inkomsten uit overige werkzaamheden. Dat betekent concreet dat je:

• geen gebruik kunt maken van de aftrekposten voor ondernemers

• wel je zakelijke kosten af kunt trekken bij je inkomstenbelasting

• dat je geen administratie hoeft bij te houden. Je moet overigens wel alle gegevens bewaren (bonnen, facturen e.d.), dus wat dat betreft kun je net zo goed wel een eenvoudige administratie bijhouden, wel zo overzichtelijk

Concurrentiebeding

Maak goede afspraken met je baas! Het is sowieso belangrijk dat hij/zij weet dat je ook bezig bent met een eigen bedrijf (of freelance werkzaamheden) en dat geldt des te meer als je in je eigen bedrijf min of meer dezelfde werkzaamheden verricht als in loondienst. Kijk even goed in je contract wat er staat over concurrentiebeding. Maak daar afspraken over met je baas!

Ben ik nog iets belangrijks vergeten?

photo credit: Openkimia via photopin cc

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.