Veranderen is zo makkelijk nog niet….

Veel creatieven zijn ontevreden en willen het anders: meer klanten, meer geld verdienen . Maar de wil om geld te verdienen alleen is vaak niet voldoende om een verandering in gedrag in gang te zetten. Daar is meer voor nodig. En dat is helemaal niet erg en ook best logisch. Veranderen kan eng zijn. Want ook al ben je niet tevreden met je huidige situatie, het is wel een situatie die je kent.

Met de rug tegen de muur

Veel mensen durven pas een echte verandering aan te gaan als ze het gevoel hebben dat ze met hun rug tegen de muur staan. Denk maar eens aan al die mensen die na een burn-out gaan doen wat ze eigenlijk al hun hele leven lang willen doen. Best zonde dat het zo ver moet komen voordat je dingen anders aan gaat pakken. Uit eigen ervaring weet ik erover mee te praten: een burn-out is geen lolletje.

Maar weet je wat het is, als je het gevoel hebt dat je met je rug tegen de muur staat, heb je niet heel veel ruimte meer om te manoeuvreren. Als de bodem van de schatkist echt leeg is bijvoorbeeld, moet er op DAT moment iets gebeuren. Niet echt een moment om eens rustig een andere weg in te slaan of dingen op een andere manier aan te pakken.

Veranderen = eng

Hoe ontevreden je misschien ook bent over je huidige situatie, je weet wel precies wat je hebt. En daarmee voelt die huidige situatie waarschijnlijk ook redelijk veilig aan. Het vervelende van veranderen, is dat je niet precies weet wat je krijgt. Iemand kan het je wel vertellen, en je misschien zelfs zekerheden bieden, maar je hebt het nog niet ervaren. Je moet dus een sprong in het diepe wagen, energie en tijd (en misschien ook geld) investeren om te gaan ervaren dat de gewenste verandering iets oplevert. Met je hoofd kun je daar misschien wel ja tegen zeggen, maar ook je hart moet volmondig “ja” zeggen.

Bang voor succes?

Angst voor verandering kan ook voortkomen door een (onbewuste) angst voor succes. Wat als je dromen uitkomen? Wat moet je dan? Kun je de druk en de verantwoordelijkheden die daarbij horen wel aan? Angst voor succes kun je herkennen aan gedachtes als “Ik moet toch echt eerst een nieuwe laptop hebben, op deze kan ik niet aan m’n boek beginnen.” Herkenbaar?

Meer mensen dan je denkt, hebben hiermee te kampen. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld heel lang wat rare overtuigingen over geld gehad. Zo ging ik er, onbewust, toch een beetje vanuit dat mensen met een goed inkomen hun ziel aan de duivel hadden verkocht. Ik chargeer een beetje, maar niet heel veel. Alsof je niet een goed inkomen kunt verdienen met werk waar je 100% achterstaat. Je snapt wel dat zo’n overtuiging niet bepaald helpt als je een eigen bedrijf hebt.

Weerstand

Best jammer als je de dingen aan blijft pakken zoals je dat altijd al hebt gedaan. Het levert zo weinig op.

Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt. – Albert Einstein

Neem eens een sprong in het diepe en probeer uit wat je nog nooit hebt gedaan. Zet online marketing in, ga bloggen. Of, nog enger, ga vloggen. Zorg voor zichtbaarheid. Vraag normale prijzen voor je werk. Onderhandel. Ga netwerken. Of samenwerken. En geef jezelf de ruimte om te groeien. Ook met kleine stapjes kom je er.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − 15 =