Verkopen van je kunst zonder galerie?

Heb jij je hoop nog steeds gevestigd op een galerie? Waarom je verkoop, je netwerk en bekendheid in de handen van iemand anders leggen? Je kunt het heel goed zelf!

Omzet galeries

De omzet van galeries keldert. Dat is al een tijdje bekend, maar bleek ook weer uit de cijfers van de cultuurindex

In 2014 telt Nederland 475 galeries, 14% minder dan in 2010. De omzet van de galeries kromp zelfs met 27%.

De online verkoop daarentegen stijgt:

In 2006 had 9% van de kunstkopers wel eens online kunst gekocht, in 2014 was dat al 33%.

De kunstmarkt is verder ook volop in beweging:

Een groot deel van de beeldend kunstenaars beweegt zich ‘onder de radar’, de sector wordt gekenmerkt door tijdelijke huisvesting en vluchtige en dynamische initiatieven.

galeriePop up galeries, broedplaatsen: steeds meer kunstenaars nemen het heft in eigen hand. En gelijk hebben ze als je het mij  vraagt. Want waarom je afhankelijk maken van een galerie? Niet alleen weten galeries -blijkbaar- kunst kopend Nederland niet meer te bereiken, ook blijft er flink wat geld aan de strijkstok hangen als je je werk via een galerie verkoopt. Niet dat ik galeries de wereld uitwens, zeker niet! Maar ik denk dat het een logisch gevolg is van een veranderende markt, waar online verkeer steeds belangrijker wordt. Hetzelfde is gebeurd met de muziekindustrie en uitgeverijen. Wat dat betreft zijn galeries laat.

Online galeries

Natuurlijk zijn er ook online galeries. Cijfers over de verkoop van online galeries heb ik helaas nog steeds niet kunnen vinden, maar daar ben ik echt heel benieuwd naar. Ik ben ook benieuwd naar de overwegingen van kunstenaars om zich aan te sluiten bij een online galerie. Ik kan me er iets bij voorstellen als het gaat om galeries die ook in het buitenland werkzaam zijn (zoals bijv. Saatchi), maar als jouw afzetmarkt zich voornamelijk in Nederland bevindt zou ik eerder echt het heft in eigen hand nemen en zelf je werk gaan verkopen. Dat is helemaal niet zo moeilijk en kan op verschillende manieren.

Social Media

Je werk verkopen via Facebook? Waarom niet! ‘Iedereen’ is actief op Facebook en je kunt er een mooie mix laten zien van je werk, je persoonlijke leven en de dingen die jou interesseren. Social Media maakt het bij uitstek mogelijk jezelf te laten zien aan potentiële kopers en een persoonlijke band met hen op te bouwen. En dat laatste helpt weer bij de verkoop van je werk. Op Twitter, Google + of Instagram werkt het natuurlijk precies hetzelfde. Kwestie van een platform kiezen waar jouw doelgroep actief is.

Webshop

En waarom geen eigen webshop? Met WordPress, Woocommerce en een plugin zodat je met iDeal af kunt rekenen, kan een kind de was doen en heb je binnen een dag een goed functionerende webshop. Wel even algemene voorwaarden maken, zodat eventuele kopers zeker weten dat hun aankoop in vertrouwde handen is. En dat ze het werk bijvoorbeeld terug kunnen brengen als het in het echt toch een beetje tegenvalt. Want dat kan natuurlijk als je online iets koopt.

Online marketing

Ik geef toe, het is hard werken als je het allemaal zelf gaat doen. Maar de voldoening is er ook naar als het lukt. Hoe je het aanpakt? Maak een plan. Onderzoek je klant, kijk waar die actief is en zorg dat jij daar ook actief wordt. Zorg voor een goede site (eventueel met een webshop). Ga bloggen. Kortom, laat jezelf zien. Op een manier die bij jou en je werk past.

Zijn er straks geen galeries meer?

Ik denk het wel. Er zullen altijd wel wat galeries overblijven, voor het bovenste segment bijvoorbeeld. Ook zal een bepaald deel van het publiek het liefst blijven kopen via een galerie. Al was het alleen al omdat een galerie een selectie kan maken van wat interessante kunst is en wat niet. Maar het wil natuurlijk niet zeggen dat jij, als je het heft in eigen hand neemt, niet meer terecht kunt bij een galerie. Misschien juist wèl: als jij al een succesvol verkopend kunstenaar bent, met een groot eigen netwerk wordt je ook een stuk interessanter voor een galerie.

photo credit: x1klima via photopin cc

 

8 antwoorden
 1. Robert van Oel
  Robert van Oel zegt:

  Beste Marca,
  Sinds 2015 ben ik actief als platvorm voor beeldende kunstenaars. In de loop van de tijd heb ik besloten een online galerie webshop te bouwen. Naar mijn idee is dat aardig gelukt. De aangesloten kunstenaars geven een certificaat van echtheid af. De kopers kopen als het ware direct van de beeldend kunstenaar. De kopers kunnen binnen 14 dagen de gekochte kunst weer terug sturen mocht het object niet naar wens zijn.
  Hartelijke groet,
  Robert van Oel http://www.artconnexions.nl

  Beantwoorden
  • Marca van den Broek
   Marca van den Broek zegt:

   Hoi Robert,

   Dank voor je reactie! Ben dan toch benieuwd, wat de voordelen zijn van jouw platform boven het verkopen via de eigen site van de kunstenaar. Doe je bijvoorbeeld veel aan promotie voor de aangesloten kunstenaars?

   Groet, Marca

   Beantwoorden
 2. Loualid
  Loualid zegt:

  Beste handelaar ,

  Ik heb mooie schilderijen wil ik verkopen , wie kan ik mij helpen ? ik hoor van u zo spoedig mogelijke .

  Met vriendelijke groet ,
  Loualid

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.