Voor jezelf beginnen en heb je geld nodig om te investeren?

Sta je op het punt om voor jezelf te beginnen maar hik je aan tegen forse investeringen? Niet iedereen heeft geld op de bank of een suikeroom (ik niet in ieder geval), maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je droom in duigen valt. Ik zet een paar mogelijkheden voor je op een rijtje.

Plan!

Alles staat of valt natuurlijk met een goed plan. De basispunten die in je plan moeten staan, zijn voor elke vorm van financiering min of meer hetzelfde:

  • Wat ga je doen: wat is je project of product. Wat wil je met je bedrijf in de markt gaan zetten. Beschrijf het zo goed, helder en specifiek mogelijk.
  • Voor wie ga je dat doen: op wie richt je je, wie is je doelgroep? Voor elke financierder belangrijk: er moet immers wel een markt zijn voor je idee, anders brengt de investering niks op. Doe marktonderzoek als je je afzetmarkt nog niet goed kent.
  • Hoe ga je die personen bereiken: maak een goed marketing en pr-plan, zeker bij crowdfunding is dat van levensbelang.
  • Wat zijn je kosten: maak een solide financieel plan of een begroting en laat dat plan liefst even doorrekenen voordat je het indient.
  • Wat is je financieringsplan: hoe ga je je project financieren? Moet alles bijvoorbeeld uit één bron komen of zet je meerdere bronnen in om je financiering rond te krijgen
  • Planning: hoe ziet je planning er uit?
  • Beschrijf ook eventuele samenwerkingen die je aan wilt gaan.

Om een basis voor je plan te leggen vind ik zelf het Business Model Canvas heel prettig om mee te werken. Van daaruit kun je dan je plan verder invulling geven.

Crowdfunding

Crowdfunding is op het moment een behoorlijk succesvolle (en bekende) manier om aan geld te komen voor een product of project. Maar ook voor (startende) bedrijven is crowdfunding mogelijk. Eén ding van tevoren: het is absoluut geen easy money! Om crowdfunding succesvol in te zetten vraagt veel tijd en inzet. In het kort: de crux bij crowdfunding is het bouwen van een betrokken groep mensen om je heen. Begin daar niet pas mee als je met de daadwerkelijke crowdfunding begint, maar daarvoor al. Ook het maken van een  marketing- en pr-plan is van essentieel belang. Hoe ga je die betrokken groep mensen creëren, hoe houd je ze betrokken en op de hoogte, wat krijgen ze terug voor hun bijdrage etc. etc. Er zijn verschillende platforms die zich richten op het doen van investeringen in (startende) bedrijven. Een aantal daarvan kun je in dit overzicht vinden.

Investeerders

Nu de banken steeds vaker niet thuis geven bij ondernemers, zeker in de creatieve sector, kunnen investeerders een mooie manier zijn om toch aan geld te komen voor je project, product of bedrijf. Voor een investeerder kan het aantrekkelijk zijn jou te financieren, als het goed gaat levert het hem immers meer op dan wanneer hij zijn geld op de bank laat staan. Veel investeerders komen uit het eigen netwerk, maar ook bij investeringen begint crowdfunding (zie boven) een steeds belangrijkere rol te spelen. Deels gaat het om investeerders die vaker geld investeren in bedrijven, deels gaat het om particulieren die een investering doen, bijv. middels een peer to peer platform Bij een investering is het vooral een financieel verhaal: een investeerder wil geld verdienen met z’n investering dus moet jij nadenken over wat je hem te bieden hebt. Aflossing natuurlijk, maar ook rente op het bedrag van de investering? Aandelen?

Micro-krediet

Heb je geen zin in investeerders of crowdfunding maar heb je wel geld nodig, dan is er ook nog de mogelijkheid van een micro krediet. Je kunt, als kunstenaar // creatief, zo’n micro krediet aanvragen bij Cultuur & Ondernemen. Voor grotere kredieten (vanaf 10.000 euro) werkt Cultuur & Ondernemen samen met de Triodos bank. C & O kan jou eventueel helpen met je aanvraag en kan borg staan voor (een deel van) de lening. Bij het aanvragen van een krediet wordt je financieel natuurlijk helemaal doorgelicht. Hoe sta je ervoor (BKR?), wat is je financiële prognose, ben je in staat om de rente en aflossing te betalen. Wordt je in orde bevonden dan teken je een contract en wordt het geld op je rekening gestort.

Fondsen

Het aanvragen van subsidies is ook nog steeds mogelijk, hoewel de mogelijkheden steeds beperkter worden. Fondsen en subsidies worden vaak aangevraagd voor specifieke projecten, maar bij het Mondriaanfonds kun je bijv. een bijdrage vragen voor de ontwikkeling van je werk.

De bijdrage kan gebruikt worden voor alles wat verband houdt met de ontwikkeling van nieuw werk, zoals onderzoek, materiaal, apparatuur en projecten in binnen- of buitenland. Ook kan deze besteed worden aan deelname aan tentoonstellingen en manifestaties.

Belangrijk bij een fonds, is dat jouw aanvraag naadloos aansluit bij de doelstellingen van het fonds. Verdiep je dus goed in het fonds waar je een aanvraag wilt doen en kijk of en hoe jouw plan aansluit. Ook hier zijn een begroting en een dekkingsplan natuurlijk belangrijk. Verder is voor veel fondsen je planning een belangrijke factor bij het al dan niet toekennen van de subsidie. Voor veel fondsen mag je bijv. niet al gestart zijn als je geld aan gaat vragen. Tips nodig? Mister Motley zette er 10 op een rij. 

Heb jij nog tips? Ik hoor ze graag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.