Waarom het soms zo moeilijk is ideeën in daden om te zetten

Onlangs was ik op Twitter getuige van een gesprek tussen twee creatieven die beide aangaven meer vrij werk te willen maken, maar beide niet voorbij het ideeën stadium kwamen. Frustrerend natuurlijk. En heel herkenbaar voor veel creatieven! 

Creatiespiraal

Als je een creatief proces in kaart brengt, dan zie je dat dat eigenlijk altijd op dezelfde manier verloopt. Marinus Knoope heeft dat mooi in beeld gebracht met zijn creatiespiraal:

creatiespiraal

creatiespiraal Marinus Knoope

 

Als je kijkt naar de stappen die voorafgaan aan handelen, kan het op best veel punten mislopen. Nou weet ik natuurlijk niet waarom het proces bij deze twee creatieven bleef steken, maar waar ik het vaak mis zie gaan is bij verbeelden en bij geloven.

Onzeker of perfectionist?

Wat gebeurt er namelijk vaak? (Onbewust) geloof je er niet in dat het project dat je hebt bedacht wat gaat worden. Soms is dat terecht. Vaak ook niet. Waarom je er niet in gelooft? Dat kan aan van alles liggen. Misschien ben je te perfectionistisch, misschien ben je onzeker, misschien durf je het gewoonweg niet.

Nu kan ik een heel verhaal ophangen dat je je onzekerheid te lijf gaat door juist te gaan doen en dan knik je waarschijnlijk braaf ‘ja’, maar dat wil nog niet zeggen dat je daarna ook in actie komt. Want dat had je natuurlijk zelf ook al lang bedacht.

Ook kun je kijken waar je perfectionisme, onzekerheid of angst vandaan komt. Dan ben je wel even bezig en in de tussentijd komt er nog steeds niks uit je vingers.

Aan de slag!

Maar goed, je gaat natuurlijk ook niet bij de pakken neerzitten. Daar is je ontwikkeling en je creatieve proces te belangrijk voor. Gelukkig kun je best wat dingen doen om die onzekerheid, dat perfectionisme of die angst te lijf te gaan:

1. vraag om feedback

Ook al voelt een idee nog heel fragiel en niet goed uitgedacht, vraag toch eens om feedback. Vaak helpt het om je idee aan iemand anders voor te leggen, al was het alleen al omdat je jezelf dwingt het te verwoorden. Ander bijkomend voordeel is, dat je al pratende je ideeën steeds helderder krijgt.

2. schrijf op wat je verborgen angsten zijn

We hebben allemaal van die dingen die we voor ons uitschuiven of waarbij we niet in actie komen. Kijk eens wat de winst is van het NIET doen. Schrijf op wat het je oplevert om je ideeën niet uit te voeren. Veiligheid? Rust? Kun je die veiligheid of rust op de een of andere manier inbouwen? Zodat je bijv. niet meer bang hoeft te zijn om op je bek te gaan?

3. schrijf morning pages

Probaat middel: schrijf elke ochtend drie pagina’s, zonder dat je erover nadenkt wat je schrijft, hoe je het schrijft etc. Geen idee wat je moet schrijven? Dan schrijf je drie pagina’s vol met de mededeling dat je niet weet wat je moet schrijven. Vooral niet nalezen en geloof me, je hebt echt wel wat om over te schrijven! Houd het schrijven van de morning pages vooral ook een paar weken vol. De bedoeling van deze morning pages is dat je je interne criticus de mond snoert. Je zult merken dat je creatieve stroom op een gegeven moment als vanzelf weer op gang komt (echt!).

Basic Tool: Morning Pages from Julia Cameron on Vimeo.

4. maak elke dag iets kleins

Een beetje hetzelfde idee als de morning pages: maak elke dag iets kleins. Maakt niet uit wat het is, als je maar iets maakt. Ook hierbij is het belangrijk dat je niet te veel nadenkt en niet dingen gaat denken als ‘wie zit daar nou op te wachten?’, of ‘dit slaat echt helemaal nergens op!’ Gewoon lekker dingen maken en genieten van het proces. Goed om je perfectionisme de kop in te drukken en het brengt je allicht ook op ideeën.

5. mindmappen

Mindmappen heeft mij vaak gered als ik vast zat met een idee. Het is stom genoeg ook iets dat ik snel weer vergeet. Je kunt natuurlijk gewoon een vel papier pakken en gaan mindmappen, niks mis mee, maar er zijn ook online tools die je kunt gebruiken. Mindmup bijvoorbeeld, een open source (en dus gratis) tool. Als je klaar bent, kun je je mindmap op je computer opslaan. Handig!

mindmap

6. loslaten

Je kunt een idee ook ‘dood’ denken. Als je te lang over iets nadenkt, vind je altijd wel ergens iets wat niet deugt. Of wat beter kan. Dat heeft dus niet zo heel veel zin. Soms kan het helpen om even iets totaal anders te gaan doen en heel bewust juist niet aan je idee te denken. Je onderbewuste blijft vervolgens gewoon z’n werk doen en broedt geheel op eigen kracht verder op het idee. Briljant. Wat bij mij helpt is naar buiten gaan met de hond, maar stofzuigen kan ook nog wel eens iets goeds opleveren. In ieder geval iets doen waar je je brein niet bij nodig hebt.

En weet je wat fijn is? Op een gegeven moment slijt de onzekerheid, het perfectionisme, de angst. Omdat je ondervindt dat je wel degelijk goede ideeën hebt en dat er bovendien niks ergs gebeurt als er een keer iets niet lukt!

Heb jij nog meer tips & tricks? deel ze hieronder! 

[button open_new_tab=”true” color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”medium” url=”http://eepurl.com/foh1A” text=”Wil je geen blog meer missen? Schrijf je in en ontvang direct een gratis Twitter handleiding ” color_override=””]

photo credit: 119th of 4th 365: Our first CML Offsite, at Homerton College, Cambridge via photopin (license)

photo credit header: Taller de Arte Urbano Ideas Milpa Alta via photopin (license)

6 antwoorden
 1. Mieke de Haan
  Mieke de Haan zegt:

  Hi Marca,

  ik begin de dag met het maken van een dagelijkse tekening, die ik deel op mijn blog (http://miekedehaan.blogspot.nl/), mijn site, op Facebook en Twitter. van de stroom die daarmee ontstaat heb ik de hele dag profijt. Ik sta creatief ‘aan’, ben in de doe-stand en kan mijn geest laten dwalen. Het proces van het maken van de tekening is een prettige balans tussen doen en laten gebeuren. Een balans tussen bewust handelen en reizen door het onbewuste. Alle aspecten van het artistieke proces worden even aangeraakt in dit half uurtje. Dat doet me goed. Ik doe dit al sinds 2010 en ben van plan hier nog lang mee door te gaan omdat het me zoveel geeft.

  Hartelijke groet en dank voor al je mooie en inspirerende tips en blogs,

  Mieke.

  Beantwoorden
 2. Coos Oomen
  Coos Oomen zegt:

  Hoi Marca,

  Goede ideeën bovenstaand. Vooral om het hoofd leeg te maken en nog creatiever te kunnen zijn. Nu ben ik niet zo’n beeldend creatieve geest (wel creatief in het zoeken en vinden en implementeren van oplossingen). Waarom het zo moeilijk is om ideeën in daden om te zetten? Dat heeft met beweging en actie te maken. Dat vraagt dus om een andere mind-set. Het kan helpen om het idee eerst goed te visualiseren en het dan (visueel) op te delen in delen (omgekeerd creëren). Beschrijf dan de acties die nodig zijn om die (denkbeeldige) brokken tot stand te brengen. Orden dan die benodigde acties door naar de gewenste / noodzakelijke volgorde te kijken, maak een tijdsplanning en voilà de start van een implementatie cirkel (plan-do check-act) is gemaakt.
  Nu in actie komen en die actiepunten stuk voor stuk (net zoals je een olifant eet) gaan uitvoeren!

  Veel succes!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.