Kunstenaar // creatief: één site of heb je er meerdere nodig?

Eén site of meerdere sites, die vraag wordt nogal eens gesteld. Achterliggende gedachte: m’n vrije werk en m’n werk voor opdrachtgevers bijten elkaar. Ik wil daarom niet dat opdrachtgevers direct ook m’n vrije werk kunnen zien.

Laat ik gelijk beginnen met te zeggen dat je volgens mij in de meeste gevallen het beste af bent met één site. Waarom?

the internet told me to do itEén site omdat:

• Je als kunstenaar // creatief meestal een éénpitter bent, je bènt je bedrijf als het ware. Opdrachtgevers zien dat ook en weten ook dat jij als kunstenaar // creatief meestal ook nog andere dingen doet. No harm done dus als ze dat vrije werk ook zien. Sterker nog, het kan er ook voor zorgen dat opdrachtgevers nog meer geïnteresseerd in je raken omdat ze beter begrijpen wie je bent en waar je voor staat. En voor klanten (die je vrije werk kopen) geldt eigenlijk hetzelfde, het is interessant om te zien wat een kunstenaar // creatief in opdracht maakt.

• Jouw verhaal belangrijk is: waarom je de dingen doet die je doet, wie je bent, waar je vandaan komt. Je vrije werk staat, neem ik aan, dichterbij wie je bent dan je werk in opdracht. Dat verhaal zorgt er mede voor dat een opdrachtgever al dan niet voor jou kiest. Jouw vrije werk en je werk in opdracht komen immers  voort uit dezelfde bron.

• Je ook een raar signaal afgeeft (vind ik) naar opdrachtgevers en klanten, een beetje alsof je je schaamt voor je werk. Daarbij: potentiële opdrachtgevers googelen jou toch en dan komen ze ook je op andere site terecht, dat vrije werk krijgen ze dus toch wel te zien.

• er ook nogal wat praktische redenen zijn om alles op één site te bundelen:

  • Het is lastig om met meerdere sites je SEO goed in te richten (want meer werk)
  • Ga je op elke site bloggen? Wel belangrijk voor je online marketing, maar kost ook veel tijd….
  • Ga je voor je verschillende werkzaamheden ook verschillende social media kanalen inzetten? Twee Twitter accounts, twee maal Facebook, twee maal Instagram enz. Het kan natuurlijk, maar ik zou het je niet aanraden…..

Hoe dan?

Ik zou niet je vrije werk en je opdrachtwerk door elkaar heen presenteren op je site, door bijvoorbeeld alles in één portfolio te gooien. Dat kan inderdaad verwarrend werken. Maar een aparte pagina op je site, of misschien zelfs een subdomein, maken dat je verschillende soorten werk gescheiden kunnen blijven. Opdrachtgevers of klanten kunnen dan zelf kiezen wat ze willen zien.

En waarom zou je het niet doen?

Zijn er dan helemaal geen redenen te bedenken waarom je beter meerdere sites zou kunnen nemen? Vast wel. Ik kan me er iets bij voorstellen als je vrije werk en je werk in opdracht heel erg ver uit elkaar liggen. Bijvoorbeeld als je echt extreem werk maakt, waarvan je redelijkerwijs aan kunt nemen dat potentiële opdrachtgevers er door afgeschrikt of zelfs geshockeerd kunnen worden (seks? geweld? dood? verderf?) Maar dan is het denk ik eerder de vraag of je dat werk überhaupt moet laten zien op internet, zoals ik al schreef: opdrachtgevers weten ook hoe ze Google moeten gebruiken en komen dan toch bij dat werk terecht.

Conclusie?

Maak één site. Denk goed na over het beeld dat je van jezelf neer wilt zetten en zorg dat een potentiële opdrachtgever snel en makkelijk de info kan vinden die voor hem (of haar) belangrijk is. En zorg ervoor dat je vrije werk één klik verwijderd is door het op een aparte pagina of subdomein te laten zien. Andersom kan natuurlijk ook: je vrije werk centraal stellen en je werk in opdracht op een aparte pagina, het is maar net waar je de meeste nadruk op wilt leggen.

Presenteer jezelf als kunstenaar // creatief die zowel vrij werk als werk in opdracht maakt. Volgens mij niks om je voor te schamen. Sterker nog, je laat zien dat je ondernemend bent en dat je zowel vrij als commercieel kunt denken. En dat wordt tegenwoordig alleen maar gewaardeerd.

Hoe heb jij jouw site ingericht? Gebruik je één site of heb je er meerdere? en als je meerdere sites hebt, hoe doe je dat dan met je online marketing en met social media? Meerdere accounts? 

photo credit: id-iom via photopin cc

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 5 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.