Opstellingen

Soms loop je als creatief // kunstenaar steeds tegen dezelfde dingen aan. Je hebt bijvoorbeeld moeite met succes. Of een ingewikkelde verstandhouding met geld. Of je zit jezelf in de weg, op wat voor manier dan ook.

Je kunt op veel manieren daar aan werken, maar het doen van een opstelling kan snel inzicht en duidelijkheid geven. Met een opstelling kijk je niet alleen met je ratio naar de dingen, maar betrek je op een heel directe manier ook je gevoel erbij. Waardoor er eerder kwartjes vallen en je dingen duidelijk en helder krijgt. En dat geeft niet alleen inzicht, maar kan ook echt problemen oplossen.

opstellingHet werken met opstellingen is een methode die ontwikkeld is door Bert Hellinger die oorspronkelijk bedoeld was voor het herstellen van systemen in families. Zijn visie komt er, kort gezegd, op neer dat in veel gezinnen de natuurlijke orde verstoord is, bijv. doordat kinderen voor hun ouders gaan zorgen en geen kind kunnen zijn. Zo kunnen er in een familie allerlei spanningen en problemen ontstaan, die op hun beurt weer invloed hebben op jouw leven. Met een opstelling wordt deze invloed duidelijk en kun je bovendien opgebouwde spanning(en) een plek geven en los laten.

Inmiddels is de Hellinger methode verder ontwikkeld en worden opstellingen ook gebruikt voor andere gebieden en onderwerpen, bijvoorbeeld bij problemen op het werk of in organisaties. Ook kun je in 1-op-1 situaties opstellingen doen. Bijvoorbeeld omdat je er achter wilt komen waarom je steeds tegen dezelfde dingen oploopt. Ook kun je met een 1-op-1 opstelling op een veilige manier onderzoeken wat de oplossing is voor je probleem of uitdaging.

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen op dit vlak? Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek en we kijken samen of dit iets voor jou kan betekenen.