Kun je jouw waarde in geld uitdrukken?

Waarde is best een ingewikkeld iets. Moeilijk om uit te drukken. Lastig om vast te leggen. En iets waar veel creatieven mee worstelen. Want: wat voor waarde breng jij? En heeft het überhaupt wel waarde wat je maakt? 

Af en toe gaat er zo’n golf van verontwaardiging over Facebook of Twitter: mensen maken zich dan ineens weer heel druk omdat klanten hen vragen iets voor niks te doen. Ik krijg ook wel eens de vraag of ik iets voor niks wil doen. Maar om daar nu boos om te worden…… Er kunnen drie dingen aan de hand zijn volgens mij: de ander heeft echt geen geld maar wil wel heel graag gebruik maken van wat ik te bieden heb. Ik heb mijn waarde niet duidelijk genoeg gemaakt. Of iemand wil van me profiteren. Dat laatste is natuurlijk een absolute No Go.

large_3667905258Waarde

Waarde wordt meestal uitgedrukt in geld. Allerlei ingewikkelde berekeningen en dan heb je een product- of uurprijs. Handig. Zo doen we dat in deze maatschappij. Op zich een heldere ruil: ik lever jou iets en jij geeft mij daar geld voor. Soms wordt daar mee geëxperimenteerd, bijvoorbeeld door klanten achteraf te laten betalen wat zij het waard vonden. Mooie gedachte, maar in de praktijk blijkt dat nog best lastig. Wat ik veel hoor, is dat klanten die waarde niet goed uit kunnen drukken in geld. Oftewel, ze weten niet wat ze moeten betalen voor jouw dienst of product. Snap ik. En ik denk ook niet dat je dat bij je klant neer moet leggen. Ik vind het eerlijker als je zelf je waarde bepaalt.

Gratis

En wat doe je dan met de vragen om dingen gratis te doen? Ik zeg daar eigenlijk standaard nee op. Niet omdat ik iemand niet van dienst wil zijn, maar omdat ik heel goed weet dat ik waarde breng. Mensen hebben echt wat aan mijn adviezen, aan mijn ervaring en tips. En als ik dat deel moet daar iets tegenover staan vind ik. Het voelt niet goed als ik gratis voor iemand aan de slag ga.

Maar dat wil niet zeggen dat ik niks gratis doe. Ik blog en deel zo veel van mijn kennis. Er is altijd wel iemand die gratis een training bij mag wonen. Ik heb een Facebook groep waar kunstenaars // creatieven vragen kunnen stellen over ondernemen. En als iemand me een mailtje stuurt met een prangende kwestie ben ik echt niet te beroerd om dat mailtje te beantwoorden.

Content Collective

En, last but not least, ik blog gratis voor Content Collective en doe daar ook eindredactie. Dat kost me een paar uur per week en ik doe dat met heel veel liefde en plezier. Boze tongen vinden het nogal eens nodig om Content Collective te beschuldigen van snode praktijken. Er zou veel geld mee verdiend worden. Over de ruggen van ons: onwetende, naïeve bloggers. Niets is minder waar. Er wordt NIKS verdiend aan de magazines die we met zo veel inzet elke dag weer vullen met content. Waarom ik er dan toch aan meewerk? Omdat ik er een heel fijn netwerk bij heb gekregen (die met heel veel liefde zich inzetten voor anderen) Omdat er veel interessante kennis in dat netwerk zit en niemand te beroerd is om die kennis te delen. Omdat ik er beter heb leren bloggen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik krijg er dus heel veel waarde voor terug. Waarde die eigenlijk niet in geld is uit te drukken.

Hippie?

Sterker nog, ik vraag me wel eens af of de vibe van Content Collective niet heel anders zou zijn als er wel geld mee gemoeid was. Noem me een oude hippie, maar ik geloof  in delen. In delen van kennis bijvoorbeeld omdat je het belangrijk vindt dat andere mensen die kennis ook hebben, zodat ze weer een stapje verder komen. Delen omdat 1 + 1 drie wordt. Dat is ook waarom ik zo van de mogelijkheden van internet hou. Al die kennis die gedeeld wordt. De leuke en inspirerende mensen die je leert kennen als je online actief bent. Ik word daar elke dag weer blij van.

Oftewel…

Ik doe dingen ‘gratis’ omdat ik daar zelf voor kies. Niet omdat ik mijn waarde niet ken. En ook niet omdat ik het ingewikkeld vind om geld te vragen voor wat ik te bieden heb. Soms doe ik dingen gratis omdat er wat tegenover staat, meestal in immateriële zin: kennis, een netwerk, een goed gevoel. Bij willen dragen aan iets wat ik belangrijk vind. De beslissing ligt bij mij en niet bij iemand anders. En: de balans moet goed zijn. Als ik iets voor iemand doe, gratis of tegen een sterk gereduceerd tarief, vind ik het heel vervelend als ik overvraagd word. Ik weet daar geen goed Nederlands woord voor, maar: I don’t like being taken for granted.

Hoe ga jij hiermee om? Doe jij wel eens dingen gratis? En zo ja, wanneer? Moet daar dan altijd iets tegenover staan? 

photo credit: Gwenaël Piaser via photopin cc

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.