Zelf een webshop bouwen met Woocommerce

Als je een WordPress site hebt, is het redelijk eenvoudig om een webshop te integreren. Ik doe dat altijd met de Woocommerce plugin, werkt als een zonnetje en is snel geïnstalleerd. In deze tutorial neem ik je stap voor stap mee door het hele proces. 

Stap 1: Woocommerce downloaden en installeren

woocommerceWoocommerce is een gratis plugin van Woothemes die het mogelijk maakt om op je WordPress site producten of diensten te verkopen. Downloaden dus die plugin en daarna installeren op je WordPress site (Ga naar Plugins >> Add new >> uploaden als zip bestand >> activeren). Na het installeren en activeren van de plugin vraagt Woocommerce of hij een aantal pagina’s voor je aan moet maken, klik op Install Woocommerce, de plugin maakt vervolgens deze pagina’s aan. Jij hoeft verder niks te doen met die pagina’s. Ze zijn er om het hele afrekenproces mogelijk te maken. Ook kun je kiezen of je een vertaalde versie wilt of kiest voor de Engelse variant.

Stap 2: Woocommerce instellen 

Je ziet na installatie van Woocommerce links in je dashoboard twee nieuwe items: Woocommerce en Products

woocommerce

Bij Orders zie je straks (als je bestellingen hebt gekregen) een overzicht van alle bestellingen en de gegevens van je klanten.

Bij Coupons kun je kortingen aanmaken, dat kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld met een percentage of een vast bedrag. Je kunt hier ook bepalen of een klant één keer of vaker gebruik mag maken van de korting.

Reports, het woord zegt het al, geeft een overzicht van alle bestellingen die je binnen hebt gekregen, van alle klanten en eventueel van de voorraad die je nog hebt.

System Status geeft aan of alles in orde is met je webshop en bij Add-ons kun je kiezen uit verschillende extra functionaliteiten voor je webshop.

Maar we gaan nu eerst aan de slag met de Settings. Je ziet daar verschillende opties:

Screenshot 2015-02-16 13.21.10

General

Hier vul je het land in van waaruit je werkt, de landen die bij jou kunnen kopen, de valuta e.d.

Products

Hier heb je verschillende opties die allemaal over je product of dienst gaan. je kunt hier bijvoorbeeld invoeren hoe je afmetingen en gewicht weer wilt geven, of je reviews van klanten wilt of dat je een virtueel product hebt (bijvoorbeeld als je een online training verkoopt of donaties voor je crowdfundproject via een webshop wilt regelen) Bij display regel je hoe je producten getoond worden.

Tax

Belastingen. Verkoop je alleen in Nederland, dan kun je met de gewone standaard btw tarieven werken. Verkoop je ook online producten aan consumenten in het buitenland, dan zijn er andere regels. Je moet dan werken met het btw tarief van het land waaraan je verkoopt. Ingewikkeld. Maar laten we voor nu even uitgaan van de optie dat je ‘gewoon’ alleen in Nederland verkoopt. Je vult hier dan alle belasting opties in, de plugin zorgt er dan voor dat straks alles automatisch doorberekend wordt als iemand een bestelling doet.

Verkoop je producten//diensten waarbij je verschillende btw tarieven moet hanteren, dan kun je hier aangeven wat het standaard tarief is en wat de andere tarieven zijn. Straks, bij het aanmaken van de producten, kun je per product//dienst aangeven welk btw tarief je wilt gebruiken.

Checkout

Hier regel je hoe de betalingen gaan. Wil je het gebruik van kortingen mogelijk maken, dan regel je dat hier. Ook belangrijk, je bent verplicht om algemene voorwaarden te hebben als je online verkoopt. Voorbeelden hiervan kun je via Google vrij makkelijk vinden. Kwestie van kopiëren en plakken, het makkelijkste is om een aparte pagina aan te maken waar jouw algemene voorwaarden staan, die kun je dan bij de plugin linken. Je klant krijgt dan bij het afrekenen het beroemde ‘ik ga akkoord met de algemene voorwaarden’ te zien. Zonder deze aan te vinken kan hij niet afrekenen.

Ook regel je hier hoe jouw klant kan betalen. Je kunt gratis gebruik maken van overschrijven per bank. Wil je dat je klanten met iDeal kunnen betalen, dan heb je een (betaalde) plugin nodig en een account bij Mollie.

betalingsmogelijkheden

Shipping

Moeten je producten verstuurd worden? Dan kun je hier kiezen voor alle mogelijkheden: gratis versturen, binnen Nederland, buiten Nederland, mensen de mogelijkheid bieden om de spullen bij jou op te komen halen. Het kan allemaal.

Accounts

Hier kun je regelen of je wilt dat je bezoekers een account aanmaken (zou ik eerlijk gezegd niet snel voor kiezen, schrikt veel bezoekers af). Wel moeten ze natuurlijk hun gegevens achterlaten, anders kun jij je product niet leveren.

E-mails

Hier stel je alles in rondom de e-mails die jij en je klant krijgen na een aankoop. Standaard krijg jij je mails binnen op het adres dat je bij de instellingen van je WordPress site hebt opgegeven. Maar je kunt als afzender hier wel eventueel een ander e-mail adres invoeren, zodat eventuele correspondentie nav een bestelling op dat e-mail adres binnenkomt. Je kunt de mail die jouw klanten krijgen aanpassen qua kleur, letertype etc.

Stap 3: Producten aanmaken

Als je alle instellingen in orde hebt gemaakt kun je aan de slag met het aanmaken van je producten.

Ga naar Add Product en je krijgt een min of meer standaard wordpress pagina te zien. Hier kun je alles invullen wat betrekking heeft op je product // dienst. Het grote veld, waar je normaal gesproken je tekst schrijft laat je leeg.

Een paar zaken zijn belangrijk:

De featured image: dat is de foto die je te zien krijgt op de pagina waar je je producten te koop aan gaat bieden. Belangrijk dus om hier altijd een foto te uploaden.

Onder het tekstveld zie je dit veld:

product eigenschappen

Hier vul je de prijs in en kun je ook nog wat andere gegevens van je product kwijt.

Daar weer onder zie je een ruimte waar je de beschrijving van je product invult:

productbeschrijving

Als je dit allemaal hebt ingevuld en klikt op View Product (helemaal bovenaan de pagina) krijg je te zien hoe je productpagina eruit ziet. Bijvoorbeeld zo:

wordpress training

Stap 4: Webshop inrichten

Afhankelijk van het thema waar je mee werkt voor je WordPress site heb je verschillende opties voor het inrichten van je webshop. Daar is in algemene termen dus vrij weinig over te zeggen. Ik heb zelf geen echte webshop, in de zin van speciale pagina’s, maar mensen kunnen bijv. wel een online training kopen. Via een button op de pagina over die training komen ze dan op de productpagina waar ze kunnen afrekenen. Een voorbeeld van zo’n pagina kun je hier vinden.

Tot slot

In principe kun je deze webshop in elk premium wordpress thema inbouwen. Er zijn ook thema’s die helemaal gebouwd zijn voor het gebruik van Woocommerce, handig als je een echte webshop wilt bouwen.

Ik hoop dat je met deze tutorial uit de voeten kunt. Vragen zijn uiteraard welkom! Hieronder in de comments of anders per e-mail. En mocht je nog geen WordPress site hebben maar er wel mee aan de slag willen, dan is misschien mijn online WordPress training wat voor je. Hierin leer je stap voor stap hoe je je eigen WordPress website kunt bouwen.

photo credit header: DSCN9655 via photopin (license)

3 antwoorden
 1. Bert
  Bert zegt:

  Hoi,
  we zijn een nieuwe site aan het bouwen in Woocommerce, probleem vinden we dat alles afzonderlijk ingevoegd met worden. Is het mogelijk om b.v. producteigenschappen te kopieren en plakken voor een 2de gelijke eigenschappen lijst b.v. adam top en adam top 2. eigenschappen zijn gelijk van beide.
  Dit zou ons een hoop extra werk besparen, bij voorbaat dank

  Beantwoorden
 2. Peter van der Kruijs
  Peter van der Kruijs zegt:

  Misschien wat laat… Het is niet zo moeilijk, ten eerste kun je producten kopiëren en ook kun je een concept product aanmaken met de gewenste gegevens en deze dan kopiëren. (Let hierbij ook op de “slug”). Een ander punt is iha verzendmethoden en verzendklassen. Zoek maar eens en ook daar vind je uitleg (waarbij helaas in sommige gevallen deze begrippen met elkaar verwisseld worden). Maar ja, het invoeren en beheren van producten is in iedere webshop een flinke klus.
  Succes en Groet Peter

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.