Een multisite bouwen met WordPress, hoe doe je dat?

Een multisite op WordPress maakt het mogelijk om meerdere sites te draaien op één installatie. Superhandig! Bijvoorbeeld als je een tweetalige site wilt, maar meer wilt dan alleen een vertaling. Met een multisite is het bijvoorbeeld mogelijk je Nederlandse website niet precies één op één door te zetten naar (bijvoorbeeld) een Engelse versie (wat je met een vertaalplugin zou doen), maar ook andere pagina’s toe te voegen of andere foto’s.  Je bouwt namelijk gewoon nog een andere site, maar dan wel een die je vanuit één installatie en dashboard beheert en bewerkt. Wat betekent dat je wel hetzelfde thema en plugins kunt gebruiken voor de verschillende sites.

Stap 1: WordPress installeren

Heb je al een WordPress site waar je een multisite van wilt maken? Maak dan eerst een goede backup (van alles, dus niet alleen van de inhoud!) Heb je nog geen WordPress? Installeer dan eerst WordPress op je site. Hoe? dat hangt ondermeer af van de host waar je je domein hebt vastgelegd. Kijk daar dus eerst even.

Stap 2: configbestand aanpassen

Klinkt ingewikkelder dan het is, echt. Ik ben ook geen held met coderen, maar het is mij ook gelukt. Je opent je ftp-programma (Filezilla of Cyberduck) en zoekt het wp.config-php bestand, daar ga je iets in aanpassen.

Kopieer deze regel

define(WP_ALLOW_MULTISITE’, true);

en plak hem voor /* That’s all, stop editing! Happy blogging. */

Laat je ftp programma nog even openstaan, je hebt het zo weer nodig.

Stap 3: Inloggen op je site

Log in op je site, je ziet nu als het goed bij extra (of tools) een extra functie: Network setup. Bij mij lukte het de 1e keer overigens niet, dus ik heb gewoon stap 2 nog een keer herhaald. Daarna krijg je de keuze of je je extra site(s) wilt draaien in subdomeinen of in directories (mappen). Dit kun je later niet meer veranderen!

  • Subdomein: hier kies je voor als je bijvoorbeeld www.angelcoaching.nl en www.angelcoaching.onlinetrainingen.nl wilt aanmaken
  • Directories: zijn heel handig als je een meertalige site wilt maken, bijv. www.angelcoaching.nl en www.angelcoaching.nl/de

Daarna klik je op installeren en WordPress gaat voor je aan de slag.

Stap 4: nog meer codes aanpassen

Je moet je nu de installatie van je multisite voltooien, dat is dan ook precies wat WordPress je vertelt op de pagina die je nu te zien krijgt. Je krijgt een code, die er waarschijnlijk zo uitziet:

1
2
3
4
5
6
define(‘MULTISITE’, true);
define(‘SUBDOMAIN_INSTALL’, false);
define(‘DOMAIN_CURRENT_SITE’, ‘jouwdomein.nl’);
define(‘PATH_CURRENT_SITE’, ‘/’);
define(‘SITE_ID_CURRENT_SITE’, 1);
define(‘BLOG_ID_CURRENT_SITE’, 1);

Deze code moet je weer in het wp.config-php bestand plakken. Haal de code die je er net in hebt geplakt weg en plak je nieuwe code op precies dezelfde plek. Dus voor /* That’s all, stop editing! Happy blogging. */

Verder moet je ook nog even kijken of je al een .htaccess hebt. Heb je er nog geen, maak die dan aan met de codes die je van WordPress hebt gekregen, die zien er waarschijnlijk als volgt uit:

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index.php$ - [L]
# uploaded files
RewriteRule ^files/(.+) wp-includes/ms-files.php?file=$1 [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} –d
RewriteRule ^ - [L]
RewriteRule . index.php [L]
Heb je al wel een .htaccess, vervang dan de bestaande code door de code die je van WordPress hebt gekregen.

Stap 5: nieuwe sites aanmaken

Klaar met alle stappen? Dan moet je opnieuw inloggen en ben je klaar om zoveel nieuwe sites toe te voegen als je maar wilt. Je ziet nu linksbovenaan mijn sites staan, met daaronder netwerkbeheer. Dat is waar je je sites beheert.

Schermafbeelding 2016-02-29 om 08.57.05

Klik op sites en daarna bovenaan op ‘Nieuwe site toevoegen’

multisite

Hier vul je vervolgens het adres, de titel van je site en je gewenste taal in. Op deze manier kun je zoveel sites aanmaken als je wilt (mits je natuurlijk voldoende ruimte hebt op de server van je host). De afzonderlijke sites kun je via het dashboard benaderen en staan linksboven onder het kopje sites. Handig!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.